Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Καβάλας συμμετείχε σε εκδήλωση-μουσικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός» στην Αθήνα. Στο δελτίο Τύπου που απέστειλε αναφέρονται τα εξής: «Υπάρχουν κάποιες στιγμές στη ζωή, που συναντιόμαστε με τις υποσχέσεις που είχαμε δώσει στον εαυτό μας, έστω ανομολόγητα, γιατί δεν θέλουμε να μας ακούσουν, μήπως και δεν καταλάβουν τα «γιατί» και τα «επομένως». Στις αυτονουθεσίες που αθροίζουμε και συντάσσουν τον αξιακό μας κώδικα περιλαμβάνονται τα «να κοιτώ τον άλλο στα μάτια», «να σέβομαι», «να κατανοώ» και «να χαμογελώ». Αυτά είναι τα πολύτιμά μας, που τα φυλάγουμε στις αποσκευές μας και τα δημοσιεύουμε στις γιορτές μας.

Τέτοια γιορτή γευτήκαμε κατά τη διάρκεια της συναυλίας-αφιερώματος στον Μ. Θεοδωράκη, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11/02/2017 στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός» στην Αθήνα. Κοινοποιήσαμε την πρόθεσή μας, κινητοποιήθηκαν άνθρωποι, όχι μόνο Καβαλιώτες, μας στήριξε ο σύλλογος Καβαλιωτών «Οι Φίλιπποι», γέμισε η υπέροχη αίθουσα του «Παρνασσού». Κόσμος πολύς, ενθουσιασμός διάχυτος, αλλά κι επιφύλαξη, διότι απευθυνόμασταν σε εξειδικευμένα κι έμπειρα σε μουσικά ακούσματα ώτα. Εμείς, σίγουροι για το πολιτιστικό μας προϊόν, αποτέλεσμα κοπιώδους προετοιμασίας κατά τη διάρκεια της οποίας δοκιμάστηκαν αντοχές, αντάμωσαν βλέμματα, χειρονομίες και λέξεις μιας και «αναζητούσαμε τη φαντασία από την καλή και την ανάποδή της» (κατά τον ποιητή).

Και ξεχύθηκε ο κόσμος μας μουσικά (με την κ. Μαρία Σγουρίδου στη διεύθυνση και τον Θόδωρο Κατάκαλο στη μουσική επένδυση) και αφηγηματικά (με κείμενα αρμονικά δεμένα με τα τραγούδια) φτιάξαμε εικόνες μέσα από τις οποίες κύλησε η μουσική του Μ. Θεοδωράκη και διαπέρασε όλη την ελληνική μας συνέχεια. Έπος-έρωτας-αγώνας-δοξαστικό. Αποτίσαμε φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη, αλλά και στην Ελλάδα, που επιμένει να μας εκπλήσσει με τις αντοχές της.

Και οι θεατές-ακροατές μας αντάμειψαν. Μας είπαν ότι συγκινήθηκαν, ότι συγκλονίστηκαν, ότι γέμισαν Ελλάδα, μνήμες και δροσιά Καβάλας. Μας ευχαρίστησαν γι’ αυτή την μετάγγιση συναισθημάτων. Χαμόγελα παντού και φωτεινά πρόσωπα. Κι εμείς, ανήμποροι να αντιδράσουμε από τη συγκίνηση, αλλά ευτυχείς που μπορέσουμε να απεικονίσουμε τα εσώφυλλά μας. Που λειτουργήσαμε ως πρεσβευτές της Καβάλας, της οποίας το μπόι πασχίσαμε να μεγαλώσουμε. Τι μας απέμεινε από αυτή την εμφάνιση; Η βοή της δημιουργίας, η κατανόηση, η φιλία, ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η ζεστασιά της ανθρώπινης επαφής. Η ανάδειξη του εθελοντισμού, η γαλήνη της προσφοράς, το λευκό πεζουλάκι με τη γλάστρα βασιλικού που κουβαλάμε όλοι μέσα μας, από τότε που ανακαλύπταμε τον κόσμο μας. Ευτυχείς που βιώσαμε όλο αυτό το τελετουργικό, ευχαριστούμε όλους, όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους, αλλά κι εκείνους που μας υποσχέθηκαν ότι θα είναι κοντά μας προσεχώς. Εμείς θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και να ταξιδεύουμε μέσα από τη μουσική και το χορωδιακό τραγούδι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.