Η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην κίνηση των οχημάτων στο σημείο όπου κατασκευάστηκε ο πλευρικός σταθμός διοδίων της Εγνατίας οδού στην έξοδο από τον Άγιο Ανδρέα του Δήμου Παγγαίου, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, προκάλεσε την δυσαρέσκεια και την διαμαρτυρία των οδηγών.

Το αίτημα της «Περιφερειακής Σύνθεσης»

Με αφορμή το πρόβλημα αυτό, στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, την Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021, ο συνδυασμός «Περιφερειακή Σύνθεση», με επικεφαλής τον Χριστόδουλο Τοψίδη, κατέθεσε αίτημα για ψήφισμα προς την διοίκηση της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.», προκειμένου να επιτραπεί η ελεύθερη διέλευση των οχημάτων από τον σταθμό διοδίων. Το αίτημα εισηγήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Δράμας, Αργύρης Πατακάκης και αναφέρει τα ακόλουθα: «Σημαντικά προβλήματα και κυρίως καθυστερήσεις στην διέλευση των οχημάτων, δημιουργεί ο σταθμός πλευρικών διοδίων που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία στην Εγνατία οδό στο ύψος της Νέας Ηρακλείτσας στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Οι εικόνες που καταγράφηκαν πρόσφατα στον τοπικό Τύπο -και μάλιστα εν μέσω θέρους και αυξημένων θερμοκρασιών- είναι απογοητευτικές, ενώ οδηγοί μαρτυρούν ότι ενίοτε η αναμονή μπορεί να διαρκέσει έως και 30, ή 40 λεπτά. Επιπλέον, ο συνωστισμός οχημάτων λειτουργεί απολύτως απαγορευτικά σε διέλευση, ή προσέγγιση οχήματος έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρο, πυροσβεστικό, κ.ά.), σε περίπτωση που για κάποιο λόγο χρειαστεί να γίνει αυτό. Εκτιμούμε ότι, μία λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα θα ήταν, η ατελής διέλευση από τον σταθμό των μονίμων κατοίκων των Π.Ε. Καβάλας και Δράμας, καθώς η επίδειξη της κάρτας μειώνει σημαντικά τον χρόνο διέλευσης των οχημάτων, άρα και τον χρόνο αναμονής.

Επιπλέον, η ατελής διέλευση (για τους μόνιμους κατοίκους των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων) είναι μία ελάχιστη ανταπόδοση προς τους οδηγούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν υποχρεωτικά το κακής ποιότητας οδόστρωμα. Καλούμε το Σώμα να υιοθετήσει το επισυναπτόμενο ψήφισμα, ώστε αυτό να υποβληθεί στην «Εγνατία Οδό Α.Ε.», για να εξετάσει την ατελή διέλευση των Δραμινών και των Καβαλιωτών από τον σταθμό πλευρικών διοδίων της Νέας Ηρακλείτσας. Τέλος, επισημαίνουμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει εφαρμοστεί σε πολλές περιοχές της χώρας μας, όπου λειτουργούν πλευρικοί, ή μετωπικοί σταθμοί διοδίων».

Το ψήφισμα προς την «Εγνατία Οδό Α.Ε.» αναφέρει τα εξής: «Παρακαλούμε όπως εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο παροχής ατελούς διέλευσης από τον σταθμό πλευρικών διοδίων της Νέας Ηρακλείτσας, για τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Η ατελής διέλευση αφενός συνιστά ένα ανταποδοτικό όφελος προς τους κατοίκους των συγκεκριμένων Περιφερειακών Ενοτήτων που κάνουν χρήση του δρόμου, ο οποίος έχει σοβαρά προβλήματα και βλάβες (τις οποίες αναμένουμε ότι σύντομα θα επισκευάσει η εταιρεία σας) και αφετέρου, θα λειτουργήσει αποσυμφορητικά στα κυκλοφοριακά εμφράγματα που έχει παρατηρηθεί ότι δημιουργούνται τακτικά στον εν λόγω σταθμό. Άλλωστε, η ατελής διέλευση είναι ένα μέτρο που έχει ήδη εφαρμοστεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπου λειτουργούν πλευρικά, είτε μετωπικά διόδια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.