Ο Εμπορικός Σύλλογς Δράμας ενημερώνει τους εμπόρους σχετικά με την κατανάλωση των πλαστικών σακούλων:

 

Eνημερώνουμε τους συναδέλφους εμπόρους για τυχόν ερωτήσεις σχετικά με τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς .

Οι σακούλες με πάχος μέχρι 50 μικρά (μm) (σακούλες σούπερ-μάρκετ), χρεώνονται

      3 λεπτά περιβαλλοντικό τέλος + ΦΠΑ.

Οι χοντρές σακούλες με πάχος από 50 – 70 (μm) μικρά,  υπόκεινται σε τιμολόγηση στους πελάτες,  ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας και δεν αποδίδεται περιβαλλοντικό τέλος σε κάποιο δημόσιο φορέα, παρά μόνο ΦΠΑ.

Εξαιρούνται οι πολύ λεπτές σακούλες, με πάχος μέχρι 15 (μm) μικρά, μόνο στην περίπτωση μεταφοράς για λόγους υγιεινής ή ως συσκευασία χύδην τροφίμων, διαφορετικά υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος.

Εξαιρούνται οι βιοδιασπόμενες – δίνονται δωρεάν.

Οι έμποροι  (εκτός των περιπτέρων και του υπαίθριου εμπορίου) υποχρεούνται να αναγράφουν σε ταμπέλα  ότι :  «οι λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς έως 50mμ μικρά υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος με σκοπό τη μείωση χρήσης τους».

Απαιτείται ρύθμιση στην ταμειακή ή στο πρόγραμμα του υπολογιστή για το νέο τμήμα με ονομασία  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ

Μετά το τέλος των αποθεμάτων σας  όλες οι σακούλες που θα προμηθευτείτε ανεξαρτήτως πάχους, θα έχουν στοιχεία σήμανσης (σειριακό αριθμό, τόπο και ημερομηνία παραγωγής, Αριθμό Μητρώου Παραγωγού (ΕΠΜΑ)) με ευδιάκριτους χαρακτήρες και σε εμφανές σημείο, σε περίπτωση που δεν φέρουν σήμανση μην τις παραλάβετε γιατί θα έχετε πρόστιμο .

Από το τέλος Ιουνίου, όλοι οι έμποροι και περίπτερα και οι υπαίθριες αγορές υποχρεούνται να παρέχουν μόνο λεπτές σακούλες με σήμανση

Δεν προβλέπεται χρέωσης ή καταβολής τέλους για πλαστικές σακούλες πολύ χοντρές (για μεταφορά μπαζών) άνω των 70 μικρών (μm). Οι έμποροι και τα καταστήματα μπορούν να τις διαθέσουν δωρεάν αν επιθυμούν.

Ζητήστε ενημέρωση από τους χονδρέμπορους που προμηθεύεστε τις πλαστικές σακούλες για το πάχος τους  .

Μην ξεχνάτε ότι η μη απόδοση του περιβαλλοντικού τέλους επιφέρει πρόστιμο από 200 έως 5.000 ευρώ. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.