Η συνέχιση της καραντίνας έχει φέρει σε απόγνωση τον εμπορικό κόσμο στη Δράμα. Ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό για την κατάσταση που επικρατεί στην τοπική αγορά και οικονομία. «Εκεί που περιμέναμε να προχωρήσουμε σ’ ένα βήμα θετικότερο για το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, από το click away στο click in shop, δηλαδή να υπάρχει φυσική παρουσία των καταναλωτών στο κατάστημα αλλά με ραντεβού, δυστυχώς, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση, οδηγούμαστε σε ακόμα μία αρνητική κατάσταση με την άρση έστω και του επικουρικού μέτρου του click away. Ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος, εναποθέτοντας τις τελευταίες ελπίδες του για ανάκαμψη, είναι σε αναμονή για την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων στις 11 Ιανουαρίου. Ωστόσο, για άλλη μια φορά είμαστε σε αδιέξοδο. Βρισκόμαστε σε απόγνωση και με αίσθημα απογοήτευσης και ανασφάλειας για το μέλλον μας στην αυγή της νέας χρονιάς. Πρώτιστο και ύψιστο αγαθό, είναι σε κάθε περίπτωση η δημόσια υγεία.

Δεν είναι δυνατό, όμως, στις 30 Δεκεμβρίου να ψηφίζεις το άνοιγμα της αγοράς και κατ’ επέκταση το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, για την Κυριακή 3 Ιανουαρίου και στις 2 Ιανουαρίου, εντελώς ξαφνικά, να ανακοινώνεις το κλείσιμο και κατάργηση του click away. Ο κόσμος ανησυχεί και εκνευρίζεται, όταν βλέπει ότι κάθε μέρα υπάρχει και μία διαφορετική ανακοίνωση μέτρων», σχολίασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, Αντώνης Σκουλίδης.

«Καταστρέφονται συνάδελφοι,

οικογένειες, ζωές»

Στο δελτίο Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου αναφέρονται, ακόμα, τα ακόλουθα: «Η γενικευμένη απαγόρευση της λειτουργίας μας πάρθηκε όχι για υγειονομικούς λόγους, καθώς τα καταστήματα ποτέ δεν αποτελούσαν εστίες μετάδοσης του ιού, αλλά επειδή η κυβέρνηση δεν είχε τρόπο να ελέγξει την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας και υπέθετε ότι δεν θα τηρούνταν. Σε ένα μικρό κατάστημα λιανικής, ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος απ’ ότι σ’ ένα σουπερμάρκετ.

Η γενική απαγόρευση δημιουργεί τεράστια ζημιά στην οικονομία. Στις μικρές επιχειρήσεις, που οι περισσότεροι είναι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες του λιανεμπορίου, εκτός της απώλειας του πενιχρού έως τώρα εισοδήματός τους, έχουν να αντιμετωπίσουν πάγια και λειτουργικά έξοδα, που αδυνατούν να καλύψουν.

Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν έχει σταθεί αρωγός στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και ειδικά σε αυτή την τόσο δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε λόγω πανδημίας. Προέχει η υγεία και η ασφάλεια όλων, αλλά μέσα σ’ αυτό οφείλουν να συμπεριλάβουν και την υγεία και την ασφάλεια των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους, χωρίς διαχωρισμό και ανισότητες. Για ακόμα μία εβδομάδα καλούμαστε όλοι εμείς, οι έμποροι και επαγγελματίες, να κατεβάσουμε ρολά και να είμαστε κλειστά, σηκώνοντας το βάρος όλης αυτής της δύσκολης κατάστασης και ανεβαίνοντας τον Γολγοθά στον οποίο μας υπέβαλε η κυβέρνηση. Η ζωή μας, καλώς, ή κακώς, περιλαμβάνει τη δουλειά μας και αυτή τη στιγμή τα στερούμαστε και τα δύο».

Αρχίζουν

τα δια ζώσης μαθήματα

στα δημοτικά σχολεία

και στα νηπιαγωγεία

Επίσης, κατόπιν θετικής εισήγησης της επιτροπής των ειδικών επιστημόνων, το Υπουργείο παιδείας ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων) από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021. Την ίδια ημέρα θα επαναλειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα ανωτέρω σχολεία καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021 (δεν θα πραγματοποιηθεί τηλε-εκπαίδευση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την ημέρα εκείνη). Όσον αφορά την δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσια και τα Λύκεια) συνεχίζουν με εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και η δια ζώσης λειτουργία θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.

Για την επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, θα ληφθούν επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορονοϊό αναφορικά με δύο κυρίως ζητήματα, τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά. Θα υπάρχει η πρόβλεψη για διαφορετική ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο, για χρήση περισσοτέρων της μιας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.

Επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς. Ήδη, δρομολογήθηκε ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο (SMS) για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι, το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Επίσης, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά. και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Εντός της εβδομάδας, θα ανακοινωθεί η μείωση στην ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης Λυκείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.