Για πολλά χρόνια ο χριστιανικός κόσμος δεν γιόρταζε τα Χριστούγεννα. Οι Λουθηριανοί για παράδειγμα και οι Καλβινιστές ήταν οι πιο μαχητικοί πολέμιοι αυτού του εορτασμού. Το αγγλικό κοινοβούλιο έθεσε εκτός νόμου από το 1643 και στην Κρομγουελλιανή περίοδο, φυλάκιζαν όσους εόρταζαν τα Χριστούγεννα. Και στις ΗΠΑ ως τα τέλη του 19ου αιώνα τα Χριστούγεννα ήταν παράνομα και απολυόταν όποιος δεν πήγαινε στη δουλειά στις 25 Δεκεμβρίου! Οι βιομήχανοι ειδικά απαιτούσαν από τους εργάτες να προσέρχονται από τις 5 το πρωί την ημέρα των Χριστουγέννων. Ακόμα και οι μαθητές που δεν πήγαιναν στα μαθήματα στις 25 Δεκεμβρίου αποβάλλονταν… Μόνο με τα μαζικά κύματα των καθολικών Ιρλανδών και άλλων βορειοευρωπαίων, άλλαξαν τα πράγματα.

Ήδη, ο αμερικανογεννημένος Santa Claus μαζί με την coca-cola είναι τα πιο πετυχημένα εξαγώγιμα προϊόντα και έκφραση της καταναλωτικής μανίας. Πολλοί δε, συνδέουν αυτή τη γιορτή με την απληστία της Ιουδαϊκής νοοτροπίας να μετατρέπουν όλα σε χρήμα.

Την ίδια περίοδο όμως αυτής της γιορτής, οι άνθρωποι πίστευαν πριν στη γέννηση, ή αναγέννηση του Ηλιακού Θεού. Ήταν η απολλώνια γιορτή που υποσχόταν την άνοιξη στην κορύφωση του χειμώνα στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο. Οι Έλληνες αναφέρονται-πριν ακόμη την επικράτηση της Χριστιανικής θρησκείας-στο αναγεννητικό ταξίδι του Απόλλωνα στη χώρα των Υπερβορείων. Το ίδιο και οι Ρωμαίοι (Sol Invictus) και οι σκανδιναβική, αγγλοσαξωνική και γερμανογενή «Γιόλ» ή «Γιούλ». Πίστευαν ότι η θεότητα Ontin ταξίδευε με το οκτάποδο άλογό του μοιράζοντας δώρα, μαζί, ή χώρια με το γιο του Θώρ.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι με τις πανάρχαιες προγονικές συνήθειες, τιμούσαν, το ψωμί, το αειυαλή κλάδο, το ξύλο που καίει στο τζάκι, το Δωδεκαήμερο. Γιόρταζαν την Ανατολή του Ήλιου, σαν ελπίδα για το αύριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.