Το 2ο Γυμνάσιο Καβάλας υλοποιεί για το σχολικό έτος 2017-2018, στο πλαίσιο του Erasmus+/Βασική Δράση ΚΑ1, σχέδιο ευρωπαϊκής ανάπτυξης με τίτλο: «Διδάσκοντας πολύτιμες δεξιότητες ζωής», σκοπός του οποίου είναι η ενδυνάμωση των μαθητών στο πεδίο των ψηφιακών, συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.

«Υλοποιώντας το συγκεκριμένο σχέδιο, επιθυμούμε να ενθαρρύνουμε την περιέργεια και την κριτική ικανότητα των μαθητών, να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, να προάγουμε τη συμμετοχή και τη δέσμευση των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία, σε ένα κόσμο όπου αναπτύσσονται ταχύτατα οι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας. Οραματιζόμαστε ένα σχολείο, το οποίο θα αποτελεί μία κοινότητα μάθησης που θα προάγει την ψυχική ανθεκτικότητα, τη διάδραση και την ευημερία των μαθητών, δίνοντας έμφαση στην καλλιέργεια ικανοτήτων απαραίτητων για τον πολίτη του 21ου αιώνα και στη διαμόρφωση λειτουργικών συμπεριφορών για το σύνολο του μαθητικού δυναμικού. Για την υλοποίηση του σχεδίου, δύο καθηγήτριες του σχολείου παρακολούθησαν σεμινάριο με τίτλο: “The best web solutions for your classroom” στο Δουβλίνο.

Η επιμόρφωση αφορούσε στην εξοικείωση των εκπαιδευτικών με λογισμικά εκπαιδευτικού χαρακτήρα και εκπαιδευτικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (edmodo, goconqr, wikispaces, prezi, mindmodo, edublogs), καθώς και στον τρόπο αξιοποίησής τους στην καθημερινή σχολική πράξη.

Επιπρόσθετα, δύο καθηγήτριες του σχολείου παρακολούθησαν κύκλο μαθημάτων με τίτλο: “Integrating Creativity and Innovation” στη Φλωρεντία. Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν βιωματικές παιδαγωγικές μέθοδοι και καινοτόμες πρακτικές στην κατεύθυνση της δημιουργικότητας. Έρευνες έχουν δείξει ότι, η βιωματική εκπαίδευση παρέχει πολλούς τρόπους μάθησης συμπληρωματικούς της σχολικής εμπειρίας, οι οποίοι συντελούν στην αλληλεπίδραση, στη συνεργασία και στην ενεργό συμμετοχή των μαθητών, καθώς και στην ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης. Προκειμένου να ενημερωθεί η σχολική κοινότητα του 2ου Γυμνασίου Καβάλας για το περιεχόμενο των επιμορφώσεων, οργανώθηκαν το προηγούμενο διάστημα ποικίλες εκδηλώσεις.

Την 1η Οκτωβρίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών, σχετικά με το Σχέδιο Ευρωπαϊκής Ανάπτυξης, που θα υλοποιήσει το σχολείο για το έτος 2017-2018. Οι γονείς ενημερώθηκαν αφενός για το πρόγραμμα Erasmus+, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται το σχέδιο και αφετέρου για τη στοχοθεσία και τα στάδια ανάπτυξης του σχεδίου.

Ενημερώθηκαν, επίσης, για το περιεχόμενο των σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν στη Φλωρεντία και στο Δουβλίνο και τις συγκεκριμένες πρακτικές ιδέες που θα επιχειρήσουμε να μεταφέρουμε στη διδακτική μας πρακτική. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, οι γονείς έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και διατύπωσαν τις δικές τους απορίες, ιδέες και απόψεις.

Στις 17 Νοεμβρίου 2017, στη βιβλιοθήκη του σχολείου, υλοποιήθηκε αναλυτική παρουσίαση του περιεχομένου των σεμιναρίων στο σύλλογο των καθηγητών και ακολούθησε συζήτηση για τον τρόπο βέλτιστης αξιοποίησης των γνώσεων που αποκομίσθηκαν. Για να ενημερωθείτε εκτενέστερα για τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του σχεδίου, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του 2ου Γυμνασίου Καβάλας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.