Ενόψει των εκλογών στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (Ε.Υ.Κ.) Καβάλας, ο συνδυασμός «Ταξική Ενότητα» απέστειλε την ακόλουθη διακήρυξη: «Οι συνδικαλιστές που εκπροσωπούμε τον συνδυασμό της «ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» καλούμε όλους τους αντιπροσώπους, να πάρουν ουσιαστικά μέρος στις διαδικασίες του συνέδριου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νομού Καβάλας στις 23 Οκτωβρίου 2021. Να συζητήσουμε ανοιχτά, να μεταφέρουμε την εμπειρία από τους χώρους εργασίας και τα σωματεία που εκπροσωπούμε, να μην επιτρέψουμε τον εκφυλισμό, που βολεύει, τελικά, την εργοδοσία και την κυβέρνηση.

Οι εκλογές για την ανάδειξη της διοίκησης του Ε.Υ.Κ. Καβάλας και αντιπροσώπων για την Γ.Σ.Ε.Ε., πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια σοβαρών εξελίξεων στην χώρα μας. Η κυβέρνηση συνεχίζει να καλλιεργεί εφησυχασμό και να κοροϊδεύει τον λαό για τις μεγάλες ανατιμήσεις στα καύσιμα, στην ηλεκτρική ενέργεια, συνολικά στα προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, διαβεβαιώνοντας ότι: «το φαινόμενο είναι παροδικό», ότι: «σε λίγους μήνες θα έχουν εξομαλυνθεί η αγορά και οι τιμές» και ότι ο κρατικός μηχανισμός «θα πάρει μέτρα ανακούφισης από τις αυξήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια της ενέργειας». Με πρόσχημα την πανδημία και καλυπτόμενη πίσω απ’ αυτή, παίρνοντας την σκυτάλη από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ξεθεμελιώνει μεθοδικά τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, απογείωσε την καταστολή και βάθυνε την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Οι συνδικαλιστές που εκπροσωπούμε τον συνδυασμό της «Ταξικής Ενότητας», αποκαλύψαμε τον χαρακτήρα των μέτρων της κυβέρνησης και συμβάλλαμε να μην περάσει το κλίμα φόβου, μοιρολατρίας, ανοχής και αναμονής. Δεν ρίξαμε τον πήχη των διεκδικήσεων και δεν υποχωρήσαμε από την πάλη για ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας. Οργανώσαμε, με οργανωμένη απειθαρχία, την Πρωτομαγιάτικη απεργία του 2020 και του 2021, δείχνοντας ότι και τα καλυμμένα πρόσωπα έχουν φωνή. Οργανώσαμε και συμμετείχαμε σε κινητοποιήσεις για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Παλέψαμε ενάντια:

-Στον νόμο/έκτρωμα «Χατζηδάκη», σε συνέχεια του αντιδραστικού νόμου «Αχτσιόγλου», που προώθησαν την κατάργηση της απεργίας, τη 10ωρη απλήρωτη δουλειά και τον αυταρχικό περιορισμό της λειτουργίας των συνδικάτων, την διευκόλυνση των απολύσεων, το ηλεκτρονικό φακέλωμα και το χτύπημα των μαζικών δημοκρατικών διαδικασιών στα σωματεία.

-Στον νόμο που ανάβει το «πράσινο φως» για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης στο ασφαλιστικό, μετατρέποντας την ασφάλιση σε ατομική υπόθεση, απαλλάσσοντας τους επιχειρηματίες και το κράτος από το «κόστος» της κοινωνικής ασφάλισης.

-Σταθήκαμε πλάι στους μαχόμενους εκπαιδευτικούς, για το σχολείο που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας, δείξαμε την αλληλεγγύη μας στους πυρόπληκτους.

Τους λέμε καθαρά: «Δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με τους εργαζόμενους! Οι χώροι δουλειάς θα γίνουν πεδία μάχης και θα διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει!». Κάθε σωματείο αντιμετωπίζει αδυναμίες, κενά στην δράση του, όμως αυτό καμία σχέση δεν έχει με την φιλοεργοδοτική στάση, που κρατάνε τα μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης της ΠΑΣΚΕ εμποδίζοντας προκλητικά την οργάνωση των αγώνων. Όλα αυτά τα χρόνια που εξαπολύεται τόσο μεγάλη επίθεση στην ήδη άσχημη κατάσταση των εργαζομένων, η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Υ.Κ. Καβάλας:

-Έχει καταψηφίσει απεργίες, έχει βρει θετικά στα αντεργατικά νομοσχέδια που καθολικά καταδικάζονται από τους εργαζόμενους.

-Δεν εγγράφει σωματεία στην δύναμη του Ε.Υ.Κ., γιατί δεν τα ελέγχει.

-Σταθερά κρύβεται πίσω από την ηγεσία της Γ.Σ.Ε.Ε.

-Την στιγμή που το κόστος ζωής για την εργατική οικογένεια ανεβαίνει, οι εργατοπατέρες του Ε.Υ.Κ. Καβάλας δεν βγάζουν άχνα.

-Σέρνει συνδικαλιστές στα δικαστήρια, για να σταματήσει να ακούγεται η φωνή των εργατών και να μη βγαίνουν τα «άπλυτά τους στην φόρα».

-Μαγειρεύει αρχαιρεσίες και στήνει «σωματεία», για τα οποία δεν έχουν ιδέα οι εργαζόμενοι, πολλές φορές και οι ίδιοι οι εκλεγμένοι, προσπαθώντας να διατηρήσει τον νόθο συσχετισμό, να εξασφαλίζει τις καρέκλες της και τα προνόμια και τις δεσμεύσεις που συνεπάγονται.

-Δεν υπάρχει εργαζόμενος που δεν αντιλαμβάνεται πως η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Υ.Κ. είναι από καιρό πια, όχι απλά απομακρυσμένη από τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά σε πλήρη ταύτιση και συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση και το Υπουργείο.

Γι’ αυτό, πρέπει να της γυρίσουν την πλάτη οι εργαζόμενοι! Αυτό που πραγματικά χρειάζεται σήμερα, είναι η ανάγκη για συλλογική οργάνωση και πάλη. Να δυναμώσουν τα σωματεία. Να γίνουν οι χώροι δουλειάς επίκεντρο της οργάνωσης και του αγώνα με γενικές συνελεύσεις και μαζικές διαδικασίες, που θα συμβάλουν στην μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων. Οι διεκδικήσεις πρέπει να έχουν προσανατολισμό σύγκρουσης με την εργοδοσία και το κράτος της και στόχο την ικανοποίηση των αναγκών της δικιάς μας τάξης -της εργατικής. Το παράδειγμα των διανομέων της e-food μας γεμίζει αισιοδοξία.

Καλούμε τους αντιπροσώπους του Ε.Υ.Κ. να αξιολογήσουν την πείρα που έχουν συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια. Ξέρουμε ότι με αρκετούς δεν συμφωνούμε σε όλα. Σήμερα όμως, είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλατύ μέτωπο συνδικάτων, συνδικαλιστών και εργαζομένων, που θα διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας και μέσα απ’ αυτή την πάλη, θα ακυρώνουμε τους αντεργατικούς νόμους και τον τελευταίο νόμο «Χατζηδάκη».

-Κανένα σωματείο δεν πρέπει να καταθέσει μητρώο, καταστατικό, οικονομικές καταστάσεις στο κρατικό μητρώο (ΓΕΜΗΣΟΕ), να τροποποιήσει το καταστατικό του.

-Καμία ηλεκτρονική λίστα σε κράτος και εργοδότες, να μην εφαρμοστεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία.

-Καμία απόλυση συνδικαλιστή.

-Προστασία του απεργιακού δικαιώματος, κλαδικές και δευτεροβάθμιες Οργανώσεις να καλύπτουν αγώνες συνδικάτων.

-Κατάργηση της προβοκατόρικης διάταξης περί «άσκησης ψυχολογικής βίας».

Η «Ταξική Ενότητα» με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας, θα δώσει όλες τις δυνάμεις της σ’ αυτή την κατεύθυνση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.