Ερώτηση του Γιάννη Πασχαλίδη προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης: Οι πληγέντες παραγωγοί της Π.Ε. Καβάλας είναι σε απόγνωση!  

0
18

Ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για άμεση αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, λόγω της καταστροφής που προκλήθηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα μεταξύ 9 και 29 Ιουνίου 2022, υπέβαλε ερώτηση προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά, στην οποία ανέφερε τα ακόλουθα: «Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, προκάλεσαν ολική καταστροφή και απώλεια παραγωγής σε καλλιέργειες καλαμποκιού, ηλίανθου, σόγιας, φασολιών βέργας και φασολιών. Συγκεκριμένα, στην περιοχή Τενάγη Φιλίππων του Δήμου Παγγαίου 5.000 στρέμματα έχουν υποστεί ολική καταστροφή, ενώ 3.000 στρέμματα έχουν υποστεί μερική. Οι εκτάσεις αυτές ανήκουν στα χωριά Κοκκινόχωμα, Ελευθερούπολη, Αμισιανά, Χορτοκόπι, Αντιφίλιπποι, Παλαιοχώρι, Νικήσιανη και Γεωργιανή. Παράλληλα, στην περιοχή του Δήμου Νέστου έχουν υποστεί ζημίες καλλιεργήσιμες εκτάσεις 5.000 στρεμμάτων, που ανήκουν στα χωριά Νέα Καρυά, Μοναστηράκι, Αγίασμα, Πηγές, Χαϊδευτό και Ερατεινό. Τέλος, στην περιοχή του Δήμου Καβάλας έχουν προκληθεί καταστροφές σε εκτάσεις 2.000 στρεμμάτων που ανήκουν στα χωριά Κρηνίδες και Λυδία.

Εν συνεχεία, στις 25/6/2022, η σφοδρή χαλαζόπτωση προκάλεσε ολική καταστροφή σε περισσότερα από 40.000 στρέμματα σε καλλιέργειες σταφυλιών, ελιάς, αμυγδάλων, καλαμποκιών και ηλιόσπορων σε Μουσθένη, Μεσορόπη, Πλατανότοπο, Ποδοχώρι, Ακροπόταμο, Κάρυανη, Φωληά, Ορφάνι, Γαληψό, Οφρύνιο και Κοκκινοχώρι. Χαρακτηριστικό της σφοδρότητας των φαινομένων είναι, ότι έχουν ξεριζωθεί πλήθος ελιών και δαμασκηνιών, καθώς και ότι επλήγησαν ακόμα και καλλιέργειες που είχαν καλυφθεί με δίχτυα, γεγονός που αποδεικνύει ότι, πλέον κάποιες καταστάσεις είναι πέρα από τις δυνάμεις και τα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι γεωργοί για να προστατέψουν το βιος τους. Η καταστροφή προκλήθηκε έναν μόλις μήνα πριν από την συγκομιδή και είναι ολοκληρωτική.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο γεωργικός κόσμος της Π.Ε. Καβάλας είναι απελπιστική, καθώς η οικονομική καταστροφή που έχουν βιώσει είναι ανυπολόγιστη, ειδικότερα δε, όσον αφορά τους σταφυλοπαραγωγούς, δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα για τις ζημιές της τριετίας 2018-2020. Ένα μεγάλο μέρος των γεωργών, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει το κόστος αποκατάστασης των ζημιών, ώστε να σπείρει πάλι τα χωράφια του, ούτε καν να πληρώσει τους γεωπόνους. Για τον λόγο αυτό, η καταβολή έκτακτης αποζημίωσης κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη.

Παρόλο που το αρμόδιο Υπουργείο επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά και η διαδικασία καταγραφής των ζημιών άρχισε πολύ γρήγορα, η πληρωμή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων μέσω ΕΛ.Γ.Α., είναι μία διαδικασία πολύ χρονοβόρα, που ανάλογα με τις περιστάσεις μπορεί να ολοκληρωθεί και μετά την πάροδο 3-4 ετών, η δε αποζημίωση που δίδεται σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί, δεδομένων των φετινών αυξήσεων σε πετρέλαιο, φυτοφάρμακα, λιπάσματα κ.λπ.».

Ο Γιάννης Πασχαλίδης καταλήγει ότι, το αρμόδιο Υπουργείο, με γνώμονα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την γεωργική παραγωγή, πρέπει άμεσα να επιληφθεί του θέματος και να προχωρήσει στην γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων καλλιεργητών, αλλά και να λάβει μέτρα κάλυψης και ανακούφισης των παραγωγών. Κατόπιν των ανωτέρω, ρώτησε τον υπουργό: α) Προτίθεται το Υπουργείο, μέσω των Υπηρεσιών του και δη του ΕΛ.Γ.Α., να προβεί στην άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς της Π.Ε. Καβάλας, οι οποίοι κυριολεκτικά βρίσκονται σε απόγνωση; β) Υπάρχει η δυνατότητα ένταξης των ζημιών και σε άλλα προγράμματα του Υπουργείου, δοθέντος ότι, η καταστροφή των καλλιεργειών είναι ολοκληρωτική, με τις συνέπειες να επεκτείνονται και στις μελλοντικές καλλιεργητικές περιόδους;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.