Ημέρες μνήμης στην ακριτική περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου

0
46

Η επέτειος της Μάχης των Οχυρών, στην εποχή της πανδημίας.

Όπως την περσινή χρονιά έτσι και φέτος ο εορτασμός της επετείου της μάχης των Οχυρών, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο θα έχει συμβολικό χαρακτήρα. Μια λιτή τελετή, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων με λίγους στρατιωτικούς και κάποιους εκπροσώπους τοπικών αρχών. Τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας δεν αφήνουν περιθώρια για κάτι περισσότερο.

Όπως είναι λογικό η τελετή και οι εκδηλώσεις που ακολουθούσαν κατά την ημέρα εορτασμού της ιστορικής επετείου, είναι στοιχείο που λείπει από την περιοχή. Οι κάτοικοι τέτοιες ημέρες ζωντάνευαν εικόνες και τιμούσαν με την παρουσία του την θυσία των Ελλήνων στρατιωτών, που την άνοιξη του 1941 προέβαλαν ηρωική  αντίσταση κατά της στρατιάς των Γερμανών που επιχείρησαν εισβολή από το έδαφος της γειτονικής Βουλγαρίας. Οι μνήμες από τα χρόνια εκείνα δεν έσβησαν από το μυαλό όσων τα έζησαν, παιδιά εκείνη την εποχή αφηγήθηκαν την ιστορία στα παιδιά και στα εγγόνια τους. Η περιοχή μετατράπηκε σε θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων και φονικών μαχών που δεν άφηναν αμφιβολία για την σκληρότητα του πολέμου. Ο ηρωισμός των Ελλήνων έγινε σύνθημα, έγινε τραγούδι στις χώρες της Ευρώπης. Πάνω απ΄ όλα όμως έγινε μια μεγάλη, βαριά παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές των  Ελλήνων. Η περιοχή τιμούσε και θα τιμήσει και φέτος την μνήμη των ηρώων που ως μικροί αντιστάθηκαν στους μεγάλους. Τους πολέμησαν, τους σταμάτησαν και τους έκαναν να αναγνωρίσουν την αξία των λίγων Ελλήνων.

Το ιστορικό της ημέρας

Ξημερώματα 6ης  Απριλίου 1941, οι Γερμανοί, υπό τον Στρατάρχη Φον Λιστ, με πέντε μεραρχίες και αεροπορική κάλυψη 1400, περίπου, αεροσκαφών, εισβάλουν στο  ελληνικό  έδαφος.

   Για την επίθεση εναντίον του υψιπέδου του Κάτω Νευροκοπίου οι Γερμανοί είχαν διαθέσει την 72η Μεραρχία με εκατοντάδες αεροσκάφη, ενώ η Ελληνική Αεροπορία, λόγω των απωλειών της στο αλβανικό μέτωπο, ήταν παρούσα μόνον κατ’ όνομα. Τα γερμανικά στρατεύματα προήρχοντο από την Νότια Βουλγαρία (είχαν από καιρό στρατοπεδεύσει εκεί και προετοιμασθεί αναλόγως), η οποία από της 1ης Μαρτίου του 1941 είχε προσχωρήσει στο Τριμερές Σύμφωνο Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας με αντάλλαγμα την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και την Δυτική Θράκη, από τον Στρυμώνα μέχρι τον Έβρο.

Η γερμανική επίθεση εναντίον του Τομέα Καραντάγ εκδηλώνεται στις 05:15 το πρωί της 6ης Απριλίου 1941 χωρίς προπαρασκευή πυροβολικού, και, τα τμήματα προκαλύψεως συμπτύσσονται κανονικά. Στις 07:00 το πρωί το γερμανικό πυροβολικό σφυροκοπεί επί είκοσι λεπτά το οχυρό Περιθώρι, ενώ οι δύο δικοί μας συμπτυσσόμενοι λόχοι προκαλύψεως επιβραδύνουν αποτελεσματικά τον εχθρό!

Ταυτόχρονα το οχυρό Μπαρμπαζώρα δέχεται εχθρικά πυρά πυροβολικού επί τρείς ώρες χωρίς αποτέλεσμα.

Στις 11:00 το πρωί το 105 Γερμανικό Σύνταγμα Πεζικού επιτίθεται κατά των οχυρών Λίσσε και Πυραμιδοειδές. Οι υπερασπιστές των οχυρών παραμένουν απτόητοι, και μόνον όταν τα πρώτα εχθρικά τμήματα φθάνουν σε απόσταση 800 μέτρων από το οχυρό Λίσσε εκτοξεύεται φραγμός πυρών Πεζικού και Πυροβολικού. Ο εχθρός αιφνιδιάζεται και διασκορπίζεται με μεγάλες απώλειες. Η επίθεση εναντίον του οχυρού Λίσσε επαναλαμβάνεται γύρω στις μιάμιση με άρματα μάχης, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Οι γερμανοί τη νύχτα της 6ης προς την 7η Απριλίου συγκεντρώνουν σημαντικές δυνάμεις στο χωριό Οχυρό που βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, περίπου, από το οχυρό Λίσσε, μεταξύ Ντασαβλί και Παρταλούσκα.

Κατά την διάρκεια της ομίχλης, μετά τις 10:00, βομβαρδίζονται και πάλιν επί τριάντα λεπτά τα οχυρά Λίσσε και Ντασαβλί, ενώ το εκτός των οχυρών πυροβολικό και οι όλμοι αποδεκατίζουν τους επιτιθέμενους γερμανούς.

Κατά την διάρκεια της νύχτας της 7ης προς την 08ην  Απριλίου, εχθρικές δυνάμεις, οι οποίες βρισκόταν μέσα στο χωριό Οχυρό, επιχειρούν πολλές φορές να περικυκλώσουν το οχυρό Λίσσε, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Κ α ν έ ν α  οχυρό δεν καταλαμβάνεται από τον εχθρό. Αντιθέτως τα τμήματα των οχυρών και τα εκτός οχυρών υποχρεώνουν την επιτιθέμενη γερμανική 72αΜεραρχία να ανακόψει την προώθησή της προς την πεδιάδα των Σερρών, μετά από αιματηρές απώλειες. Στην Κάτω Βροντού βρίσκονται 250 Γερμανοί αιχμάλωτοι και άλλοι 102 στα υπόγεια  του οχηρού Περιθώρι. Εκατοντάδες άλλοι Γερμανοί νεκροί βρίσκονται μπροστά από τα οχυρωματικά έργα του Συγκροτήματος… Ήδη από τις 09.30 το πρωί της 9ης Απριλίου η διοίκηση του Συγκροτήματος Καραντάγ έχει πληροφορηθεί ότι επίκειται υπογραφή συνθηκολογήσεως.… Μετά από λίγο εμφανίζεται ο Συνταγματάρχης Σαλβάνος, που, αφού εξηγεί την κατάσταση στους στρατιώτες του, τους οδηγεί στις Σέρρες (Σύμφωνα με μαρτυρία του τότε Λοχία Διαβιβάσεων Τάκη Παπαδημητρακόπουλου, ενεφανίσθη τότε με μια τρίκυκλη μοτοσικλέτα ένας Γερμανός Λοχαγός, οποίος διαπραγματεύθηκε την διαδικασία με τον Σαλβάνο στη γαλλική γλώσσα). Τα τμήματα του Συγκροτήματος θα παρελάσουν ένοπλα και περήφανα στους δρόμους των Σερρών, κάτω από τα χειροκροτήματα των κατοίκων και θα μεταβούν στους στρατώνες του 19ου Συντάγματος Σερρών, όπου και αργότερα θα παραδώσουν τα τιμημένα όπλα τους (απόσπασμα από το salvanos.gr).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.