Στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου, την Κυριακή 9 Απριλίου 2017, «έπεσε η αυλαία» των διήμερων εορταστικών εκδηλώσεων, για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Στη λιτή εκδήλωση «συμπυκνώθηκε» η πορεία από το παρελθόν έως το παρόν και η προοπτική του μέλλοντος, για ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του Νομού Καβάλας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Ελλάδας και της παγκόσμιας κοινότητας. Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων έγινε, έτσι, το 18ο μνημείο της Ελλάδας, που κέρδισε τη μεγάλη διάκριση της εγγραφής του στον κατάλογο της UNESCO.

Λ. Κονιόρδου: «Πιστεύω ότι η επιτυχία θα ενεργοποιήσει την τοπική κοινωνία»

Παρουσία της υπουργού πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστου Μέτιου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, εκλεκτών προσκεκλημένων και απλών επισκεπτών, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής που ενημερώνει το κοινό, ότι ο αρχαιολογικός χώρος ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. «Η στιγμή αυτή είναι σημαντική, διότι αναδεικνύει τη δουλειά που έγινε όλα αυτά τα χρόνια. Η επιτυχία είναι αποτέλεσμα της συντονισμένης προσπάθειας διαφόρων φορέων και πολλών ανθρώπων. Πιστεύω ότι θα ενεργοποιήσει την τοπική κοινωνία και ότι, θα συμβάλλει στην ανάδειξη των Φιλίππων σε ένα διεθνές κέντρο πολιτισμού. Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, είναι από τους σημαντικότερους και πληρέστερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας.

Αποτελεί μοναδική πολιτιστική κληρονομιά για την περιοχή, την Ελλάδα και τον κόσμο. Θερμά συγχαρητήρια, σε όλους όσοι συνέβαλαν στη μοναδική αυτή στιγμή», είπε η υπουργός πολιτισμού, ενώ μνημόνευσε τη στενή σχέση που έχει με τον χώρο, αφού τον επισκέπτεται από το 1975, σχεδόν κάθε έτος, ως ηθοποιός, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Φιλίππων. «Είναι μία ευτυχής συγκυρία, διότι πρόκειται για την πρώτη φορά, που ένα μνημείο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης εντάσσεται στον κατάλογο της UNESCO. Χαιρετίζω την εγγραφή των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και εύχομαι το γεγονός αυτό, να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας νέας εποχής για τον αρχαιολογικό χώρο και την περιοχή», είπε, στον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ.

Θείο δώρο η παρουσία του αποστόλου Παύλου στην Καβάλα και στους Φιλίππους

Η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, σημείωσε ότι: «Μία συλλογική και μεθοδική δουλειά ετών πέτυχε. Τα εύσημα ανήκουν σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά. Η ύπαρξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων είναι εξέχουσας σημασίας για τον Δήμο Καβάλας. Θα κάνουμε ότι μπορούμε, για να αναδείξουμε το σημαντικό αυτό μνημείο με την πολύπλευρη αξία.

Το μεγαλύτερο ευχαριστώ, όμως, το οφείλουμε στον απόστολο των εθνών, Παύλο, του οποίου η παρουσία στην περιοχή ήταν θείο δώρο». Η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και εκπρόσωπος της ελληνικής εθνικής επιτροπής της UNESCO, Μαρία Βλαζάκη, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων να αποτελέσει «μοχλό» για την ανάπτυξη του τόπου, ενώ συμπλήρωσε, με νόημα, ότι: «Η ένταξη στον κατάλογο της UNESCO δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή ενός δύσκολου και μεγάλου δρόμου».

Η τελετή εμπλουτίστηκε με διάφορα δρώμενα, τα οποία τόνισαν τον ιστορικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα του μνημείου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν το Σάββατο 8 Απριλίου 2017, στο αρχαιολογικό μουσείο Καβάλας, με την παρουσίαση του φακέλου της υποψηφιότητας και την πορεία έως την ανακοίνωση της ένταξης των Φιλίππων στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, στο συνέδριο της επιτροπής της UNESCO τον περασμένο Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.