Οι πλημμύρες, είναι ένα φαινόμενο που ταλανίζει ιδιαίτερα την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στο λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου, όπου τα τελευταία έτη, έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις, γίνεται υπερχείλιση στον χείμαρρο, στον οποίο συμβάλλουν άλλοι μικρότεροι και μεγαλύτεροι χείμαρροι.

Επειδή τα καιρικά φαινόμενα γίνονται εντονότερα και ακραία, σε αρκετές περιπτώσεις, είναι απαραίτητο, για να προστατευτούν οι περιουσίες και κυρίως οι ανθρώπινες ζωές, να γίνουν παρεμβάσεις, με σκοπό την αντιπλημμυρική προστασία.

Κάθε φορά, επομένως, που ανακοινώνεται η χρηματοδότηση τέτοιων έργων, είναι μία σημαντική και ευχάριστη είδηση. Η διάθεση του ποσού των 500.000 ευρώ, για την αποκατάσταση των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών υποδομών στο λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου, αποτελεί «ανάσα» για την περιοχή που δοκιμάζεται συχνά από τις πλημμύρες.

Οι καταστροφές «ευαισθητοποίησαν» τους τοπικούς άρχοντες, που δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πρόληψη των επιπτώσεων που έχουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος τις φυσικές καταστροφές. Μπορεί, όμως, να συμβάλλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και να αποφύγει την δική του ανάμειξη στις δυσμενείς αλλαγές, όπως είναι η λεγόμενη κλιματική αλλαγή.

Είναι ευχάριστο ότι, η κεντρική διοίκηση, αλλά και οι διοικήσεις των Περιφερειών και των Δήμων, δαπανούν περισσότερα χρήματα για την συντήρηση των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών υποδομών. Επίσης, σχεδιάζονται και υλοποιούνται καινούργια έργα στις περιοχές που έχουν πληγεί, ή πλήττονται, περισσότερο από τις πλημμύρες στην προκειμένη περίπτωση. Παλιότερα, θα μας πείτε, δεν ήταν τόσο συχνά και έντονα τα φαινόμενα. Άρα, οι λιγοστές και παλιάς τεχνολογίας υποδομές, ήταν ανθεκτικές και αρκετές για την αντιμετώπιση των ήπιων φαινομένων. Τότε, ωστόσο, δεν γινόταν τακτικός καθαρισμός και συντήρηση, με αποτέλεσμα στις περιορισμένες έντονες βροχοπτώσεις, να δημιουργούνται προβλήματα με τις πλημμύρες.

Οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις των Περιφερειών και των Δήμων, καταλήγοντας, πρέπει να εντείνουν την προσπάθεια, να καθιερώσουν την τακτική παρακολούθηση των υποδομών και να σχεδιάσουν την κατασκευή καινούργιων, που θα ενισχύσουν την άμυνα απέναντι στην «μανία» της φύσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.