Του Βασίλη Τζιτζή, Σκάλα Καλλιράχης Θάσος

Όλοι γνωρίζουμε τον κύριο Κούγια, δικηγόρος με μεγάλο όνομα, αλλά έχω μια απορία, γιατί αναλαμβάνει όλο βρώμικες υποθέσεις και από την πρώτη στιγμή δηλώνει, ότι δεν υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του πελάτη του, ασχέτως αν αυτός είμαι εγώ ή εκείνος που έχουμε κάνει μια παράβαση, μια βρωμιά, αλλά σίγουρα ο Κούγιας θα την καθαρίσει και θα μας βγάλει άσπιλους πάλι στην κοινωνία για να ξαναρχίσουμε την παλιά μας δράση.

Αν η Ελλάδα είχε έναν δεύτερο Κούγια, δεν θα χρειαζόμασταν καθόλου υπουργείο δικαιοσύνης, διότι όλοι οι πελάτες του Κούγια θα ήταν έντιμοι πολίτες, δίχως βρώμικο παρελθόν και καθαρό μέλλον.

Είμαι πολύ περίεργος να δω την κατάληξη της περίπτωσης του Χρυσοχέρη Ρι-χάρδου, που ασφαλώς δεν λέγεται Ριχάρδος, αλλά πονηρά σκεφτόμενος αυτοβαφτίστηκε Ριχάρδος ο Χρυσόκαρδος. Βέβαια ο Ριχάρδος δεν είναι κάνας κουτός Ριχάρδος.

Είναι ο άνθρωπος με το μεγάλο όνομα που τα κοσμήματα τα αγοράζει με τιμή χρυσού, πράγμα που μπερδεύει τον κάθε ενδιαφερόμενο να πάει στην ανάγκη του να βάλλει ενέχυρο το δαχτυλίδι του και να πάρει μερικά μετρητά, για την ακρίβεια το ένα όγδοο της αξίας του και να βολευτεί προσωρινά.

Και δεν σκέφτεται ο κάτοχος του δαχτυλιδιού, ότι το δαχτυλίδι σαν κόσμημα αξίζει περισσότερο από ότι σαν χρυσός.

Η φράση του Ριχάρδου έχει παραπλανητική σημασία για τον κάτοχο του δαχτυλιδιού, που νομίζει ότι ο ενεχυροδανειστής είναι τόσο μεγαλόψυχος, που του κάνει τη χάρη να του πηδήξει τη γυναίκα δωρεάν και θυσιάζει τον σπόρο του.

Ο χρόνος όμως δεν δουλεύει για τον ιδιοκτήτη του δαχτυλιδιού και το εξάμηνο περνάει και δεν υπάρχει δεύτερο δαχτυλίδι να βάλλει αυτό ενέχυρο και να πάρει το πρώτο και έτσι μια αξία εφταπλάσια γίνεται ιδιοκτησία του ενεχυροδανειστή, που είναι σίγουρος, ότι έπιασε την καλή για σήμερα.

Δεν μπορείτε να φαντασθείτε πόσες καλές πιάνουν κάθε μέρα από τους δυστυχισμένους συμπολίτες μας οι ενεχυροδανειστές, που με την κρίση τριακοσιοπλάστη-καν.

Δυστυχώς η κρίση καταστρέφει ενενήντα εννέα και κάνει έναν ή δύο που εκμεταλλεύονται τις τραγικές στιγμές των θυμάτων τους και τους θάβουνε ζωντανούς.

Στα περισσότερα κράτη τα ενεχυροδανειστήρια είναι κρατικές επιχειρήσεις για να αποφεύγετε η εκμετάλλευση των πολιτών και ο χρόνος του συμβολαίου είναι έξι μήνες, συν δύο μήνες με κάτι τόκους επί πλέον για να διευκολυνθεί ο ιδιοκτήτης του ενεχύρου.

Βάσει της άποψης του κυρίου Κούγια δεν υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του πελάτη του.

Προσπαθώ να πιστέψω τον Κούγια ,αλλά κάτι μου λέει πολύ βρωμιά κρύβει η,

υπόθεση, όχι ότι ο Ριχάρδος είναι κακός άνθρωπος, αλλά μόνο που είναι ενεχυροδανειστής τα λέει όλα.

Πρέπει να είσαι πολύ σκληρόκαρδος για να αντιμετωπίζεις εκείνον ή εκείνη που φιλά το κόσμημά της για τελευταία φορά πριν το θυσιάσει για μερικές δεκάρες, λόγω ανάγκης.

Κανείς δεν μπορεί να με πείσει, ότι τα ενεχυροδανειστήρια, δεν είναι και κλεπταποδοχεία.

Απόδειξη ο παπάς στη Ζάκυνθο εντόπισε ένα εικόνισμα της εκκλησίας του σε       ένα ενεχυροδανειστήριο.

Πιο μεγάλη απόδειξη από αυτό δεν χρειάζεται.

Η απορία μου είναι, πώς είναι δυνατόν, όλοι οι φίλοι και πελάτες του κυρίου Κούγια, να είναι ένας και ένας διαλεχτοί, οι καλλίτεροι έλληνες πολίτες, υπεράνω πάσης υποψίας, χωρίς κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο εναντίον τους.

Ελπίζω η δικαιοσύνη να μας πείσει, ότι όλα όσα ακούγονται για τον Ριχάρδο και την κλίκα του είναι πλεκτάνη και κακοήθεια.

Αλλά οι σωροί του χρυσού που βρέθηκαν στην κατοχή του Ριχάρδου δεν με πείθουν, ότι προέρχονται από νόμιμες συναλλαγές.

Αφού ήταν τόσο καθαρός ο Ριχάρδος, γιατί χρησιμοποιούσε τσιλιαδόρο; Και οι πλάκες του χρυσού δεν δημιουργήθηκαν από μόνες τους, έγιναν απ’ το λιώσιμο κοσμημάτων από ενέχυρα και κλοπιμαία, για να αποφευχθεί η προέλευσή τους, εάν θα πιάνονταν οι κλέφτες.

Ότι και να λέει ο Κούγιας η αστυνομία κάνει την δουλειά της και η δικαιοσύνη τη δική της και αν αθωωθεί ο Ριχάρδος θα παραδεχτώ τον Κούγια για μεγάλο δικηγόρο και όχι έναν δικηγόρο να καθαρίζει τα βρώμικα.

Κοντά στον Κούγια και ένας άλλος δικηγόρος σιγοντάρει για δικό του πελάτη, ότι βάσει μιας συμφωνίας του 1995,μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενώσεως και Τουρκίας δεν υπάρχουν δασμοί.

Πολύ σωστά έτσι είναι, αλλά το σύνταγμα της Ελλάδας λέει κάθε συναλλαγή χρυσού γίνεται μόνο μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας.

Άρα ο πελάτης του είναι παραβάτης να στέλνει τον χρυσό του στην Τουρκία, αντί να τον καταθέτει στην Τράπεζα της Ελλάδας, που είναι ένα βήμα και να μην τον διακινδυνεύει να τον κλέψουν στα σύνορα εδώ και εκεί.

Για να προτιμάει τον παράνομο δρόμο, άρα ο  χρυσός του δεν είναι έντιμη συναλλαγή.

Αν πιστέψουμε τους δικηγόρους, καλλίτερα να ανοίξουμε τις φυλακές, διότι όλοι οι έγκλειστοι είναι πολίτες ένας και ένας διαλεχτοί, που αντί να πάνε στην εκκλησία πήραν λάθος δρόμο και η αλήθεια θα λάμψει μια μέρα σαν χρυσός, άμα δεν καταδικαστούν.

Πάντως η απορία μου ισχύει μέχρι το τέλος της ιστορίας του Ριχάρδου και μόνο τότε  θα παραδεχτώ τον Κούγια για μεγάλο δικηγόρο αν αθωωθεί ο Ριχάρδος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.