Η αστυνομική βία

0
13

Του Βασίλη Τζιτζή, Σκάλα Καλλιράχης Θάσος

Σίγουρα πρόκειται για ένα οξύμωρο σχήμα όταν αποκαλούμε την επέμβαση της αστυνομίας σε μια συμπλοκή, για την εφαρμογή του νόμου και τάξης, σαν εκπρόσωπος του νόμου φορώντας την στολή και το πηλίκιο του.

       Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αποκαλούμε την επέμβαση της αστυνομίας, βία, όταν άλλοι προκαλούν την βία και η αστυνομία επεμβαίνει για την αποκατάσταση της τάξης.

       Είναι το μόνο επάγγελμα που σέβομαι τον αστυνομικό, μετά την μαμή και τον δάσκαλο και πάντα χαιρετώ τον κάθε αστυνομικό όπου τον συναντήσω, εδώ στην Ελλάδα, την Αυστρία, την Γαλλία, την Ολλανδία και την Αμερική, σε κράτη που έζησα.

      Ποτέ δεν βρέθηκα αντιμέτωπος με αστυνομικό, αφού είμαι ένας πολίτης αυτής της χώρας και γνωρίζω τους νόμους, δεν έχω κανέναν λόγο να προκαλέσω την επέμβαση της αστυνομίας, προκαλώντας εγώ ο ίδιος την βία σε οποιαδήποτε μορφή της.

     Δεν ξέρω γιατί οι εφημερίδες, τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις μιλούν για αστυνομική βία, την ώρα που την βία την προκαλούν, οι αναρχικοί, οι αντιεξουσιαστές και οι κάθε είδους καταστροφείς της Πατρίδας μου. Συνεπώς η αστυνομική βία δεν ταιριάζει καθόλου στην επέμβαση που κάνει για την πρόληψη υλικών καταστροφών και ανθρωπίνων ζωών, δηλαδή για την καταπολέμηση της βίας. Θα ονόμαζα αστυνομική βία, αν ο αστυνομικός πλάκωνε στο ξύλο ένα φιλήσυχο πολίτη, με την κατηγορία, ότι αύριο θα βγει στην πορεία και θα κάνει καταστροφές και τον συνετίζει από σήμερα να προλάβει το κακό. Αυτός είναι ο νόμος του Χότζα, που έδερνε τον εγγονό του, όταν επρόκειτο να τον στείλει να φέρει νερό, για να μη σπάσει τη στάμνα, διότι το ξύλο θα ήταν ανώφελο, μετά το σπάσιμο της στάμνας. Είναι το πιο επικίνδυνο επάγγελμα και το μόνο με τα περισσότερα θύματα εν ώρα καθήκοντος. Η ζωή του αστυνομικού κρέμεται από μια κλωστή όλο το είκοσι τετράωρο, χωρίς να ξέρει πότε και σε πιο μέρος θα βρεθεί μετά μια ώρα να αντιμετωπίσει τους ταραξίες και τους καταστροφείς και το χειρότερο ακούνε και από πάνω την κατακραυγή των εφημερίδων, ότι ήταν βάναυσοι και εκτός ορίων. Αυτό με κάνει να πιστεύω, ότι οι εφημερίδες έχουν ένα λόγο να μισοϋποστηρίζουν τους κάθε είδους αντιδραστικούς, για να μη χαλάσουν το μαγαζί τους την άλλη μέρα για αντίποινα. Κάτι τέτοιο βάζω στο μυαλό μου, άλλη εξήγηση δεν βρίσκω. Έχουμε ολόκληρες γειτονιές στην Αθήνα, που οι ίδιοι οι κάτοικοι φοβούνται να ζήσουν στα σπίτια τους και η αστυνομία δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με την ισχνή δύναμη που διαθέτει, για την αποκατάσταση της τάξης στα Εξάρχεια.

     Μερικοί από αντίδραση, που ποτέ δεν κατάφερα να καταλάβω την έννοια της αντίδρασής τους, μάχονται όλη μέρα και νύχτα καταντώντας την γειτονιά σε γκέτο και μια ιστορική γειτονιά ταλαιπωρείτε από την ανομία και την καταστροφή.

     Χρόνια τώρα ταλανίζεται όλη η γειτονιά, από μερικούς που αντιδρούν σε τί; Που δεν είναι ευχαριστημένοι, ούτε με την Νέα Δημοκρατία, ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τον Μητσοτάκη, τι θέλουν αυτοί επί τέλους;

    Ποιος θα πληρώσει για τα τρία θύματα της Marfin Bank; Και αν συλλάβει κάποιον ύποπτο η αστυνομία, επικαλείται ότι είναι αθώος και πάνε οι συμπολίτες μας άδικα των αδίκων.

    Νομίζω, πως οι έλληνες από παράδοση έχουν παρεξηγήσει τον θεσμό του αστυνομικού και τον θεωρούν αντίπαλό τους, επειδή λίγο πολύ μας αρέσει η παράβαση, είτε στον κ.ο.κ., είτε στο κάπνισμα, είτε στην λαθροθηρία, είτε στην καθημερινή ζωή μας που λίγο πολύ μας αρέσει μια μικρή παρανομία και βρίσκουμε ανούσια τη μέρα μας άμα περάσει χωρίς μια έστω και μικρή παράβαση, αλλιώς δεν νοιώθουμε άνετα.

     Τα πολιτικά κόμματα, ιδίως τα κόκκινα, ξέρουν για να πάρεις την εξουσία χρειάζεται βία και γι’ αυτό επιδίδονται στη μάχη της αντίδρασης, έστω και αν έχουν κάπως καλά τα πράγματα, όπως αυτή την ώρα με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μη ξεχάσει τη συνήθεια βρέθηκε στην πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία, που για όλους και για όλα φταίει η Αμερική και ποτέ η Ρωσία, ή η Γερμανία και η Αγγλία.

     Πρέπει να υπάρχει κάποια παρεξήγηση στο σύνθημα ο λαός είναι κυρίαρχος.

     Ίσως για αυτό να υπάρχουν τόσοι πολλοί αντιδραστικοί, που αφού είναι λαός, γιατί δεν του δίνουν την εξουσία και τον εμποδίζει ο αστυνομικός, να σπάσει και να ρημάξει τον τόπο που θέλει να κυβερνήσει αφού είναι κυρίαρχος.

     Ο κάθε καταστροφέας καταστρέφει πρώτα τον εαυτό του και μετά την Πατρίδα του.

     Είναι σκοτεινές οι δυνάμεις που ωθούν αυτούς του καταστροφείς στην ανομία και την παρανομία, διότι τις καταστροφές θα τις πληρώσει το σύνολο, που στο όνομα της Δημοκρατίας εκλέγει τους ηγέτες του, διορίζει τους αστυνομικούς για την τήρηση της τάξης  και στο τέλος οι περισσότεροι δεν είναι ευχαριστημένοι.

     Η Δημοκρατία είναι το σύστημα που ικανοποιεί τους περισσότερους, γι’ αυτό και λέγεται  το πολίτευμα της πλειοψηφίας, αλλά πάντοτε η μειοψηφία αντιδρά και εκτρ-έπεται από τους νόμους, οπότε επεμβαίνει η αστυνομία η οποία αντιπροσωπεύει την εξουσία των πολλών.

     Ποτέ δεν θα πάψουν να υπάρχουν σκοτεινές δυνάμεις για να προκαλέσουν καταστροφές στο σύνολο, αυτές είναι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που επιδιώκουν την ανατροπή της εξουσίας προς όφελός τους.

     Πέρα από αυτούς υπάρχουν και οι περιθωριακοί εχθροί της Δημοκρατίας, που αποβλέπουν  στην διασάλευση της τάξης, έτσι χάριν αστειότητας, είναι το Νερώνειον δόγμα, καταστροφή να είναι και όπως θέλει ας είναι, είναι αυτό που ζούμε αυτές τις μέρες, με πρόφαση μια επέτειο, του Γρηγορόπουλου ή του Πολυτεχνείου.

    Σε καμία περίπτωση δεν δέχομαι την δικαιολογία, ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε βία για να καταστείλει μια καταστροφική διαμαρτυρία ή να διαλύσει μια ομάδα κουκουλοφόρων που ταλανίζουν τόσα χρόνια τα Εξάρχεια.

     Πόσοι κάτοικοι των Εξαρχείων δεν είδαν να καταστρέφονται οι περιουσίες τους; και να μη μπορούν να αντιδράσουν, παρά μόνο με αστυνομική επέμβαση;

     Ποιος είναι εκείνος που επιδιώκει την διασάλευση της τάξης και δεν θα τιμωρηθεί από τον νόμο, που πάει να τον εφαρμόσει ο αστυνομικός;

     Ουαί και αλίμονο, αν δεν είχαμε και την αστυνομία να επεμβαίνει, ο βίος μας θα γινόταν αβίωτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.