Η υποστελέχωση των δημόσιων Υπηρεσιών είναι, σαφώς, πρόβλημα, γιατί έχει αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση των πολιτών και την ομαλή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Ωστόσο, θεωρούμε ότι η στελέχωση των Υπηρεσιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στο Νομό Δράμας, σύμφωνα με το οργανόγραμμα λειτουργίας τους, δεν θα μειώσει, ούτε θα εξαλείψει τα εργατικά δυστυχήματα. Οι επιθεωρητές εργασίας, είτε είναι δύο, είτε τέσσερις, είτε περισσότεροι, δεν μπορούν να ελέγχουν τέσσερις χιλιάδες επιχειρήσεις καθημερινά και επί 24ωρου βάσεως.

Αυτό που μπορεί να γίνει, κατά την άποψη μας, είναι να ενισχυθεί ο ρόλος του υπεύθυνου ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας. Η κεντρική διοίκηση πρέπει να «επιβάλλει», με νομοθετική ρύθμιση, τον ορισμό υπευθύνου τουλάχιστον στις επιχειρήσεις που εργάζεται μεγάλος αριθμός εργαζομένων. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των εργαζομένων, μάλιστα, πρέπει να είναι ανάλογος και ο αριθμός των υπευθύνων ασφάλειας και υγιεινής στην επιχείρηση. Οι υπεύθυνοι ασφάλειας και υγιεινής θα είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει η εργατική νομοθεσία και θα ενημερώνουν τους επιθεωρητές εργασίας, για τυχόν ελλείψεις και παραβάσεις. Έτσι, δεν θα χρειάζεται οι λιγοστοί επιθεωρητές εργασίας να κινούνται καθημερινά για να ελέγξουν τις εκατοντάδες επιχειρήσεις στον τομέα της αρμοδιότητας τους.  Για να μην υπάρχει υποψία ότι, οι υπεύθυνοι ασφάλειας και υγιεινής είναι άνθρωποι των εργοδοτών, μπορούν να επιλέγονται από τα σωματεία εργαζομένων, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και τους εργαζόμενους κάθε επιχείρησης. Τα άτομα που θα επιλεχθούν, θα πραγματοποιήσουν την απαραίτητη εκπαίδευση και θα επιμορφώνονται τακτικά με δαπάνη των εργοδοτών. Για την καλύτερη συνεργασία με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, επίσης, μπορούν να συναντιούνται όλοι μαζί με τους επιθεωρητές εργασίας δύο φορές κάθε μήνα, για να συζητήσουν τα προβλήματα στους εργασιακούς χώρους. Αναφέρουμε τα παραπάνω, με αφορμή την Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Δράμας, Χαρά Κεφαλίδου, προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την υπολειτουργία των Υπηρεσιών του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Νομού Δράμας. Ευελπιστούμε ότι η Ερώτηση αυτή θα προκαλέσει μία σοβαρή συζήτηση, για την ασφάλεια και υγιεινή στις επιχειρήσεις του Νομού και της Ελλάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.