Την νομοθετική τροποποίηση, ώστε να επιτραπεί η διεξαγωγή της μεγάλης γιορτής των Χριστουγέννων στην πόλη της Δράμας, της «Ονειρούπολης», αναμένει η δημοτική Αρχή του Δήμου Δράμας. Τις προηγούμενες ημέρες, ο δήμαρχος, Χριστόδουλος Μαμσάκος, είχε επικοινωνία με την Αθήνα, προκειμένου να εξασφαλίσει την «άδεια» της κεντρικής διοίκησης. Ωστόσο, στην συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο, συνάντησε αντίδραση και δέχτηκε κριτική από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων

Η εισήγηση της δημοτικής Αρχής, την οποία έκανε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού, Λευτέρης Καλλινικίδης, είναι η διεξαγωγή της «Ονειρούπολης» από τις 5 Δεκεμβρίου 2021 έως και τις 2 Ιανουαρίου 2022, καθώς και η έναρξη της Χριστουγεννιάτικης αγοράς στις 12 Δεκεμβρίου 2021. «Για το διάστημα από 5 έως και 11 Δεκεμβρίου 2021, δεν έχει κατατεθεί ακόμα κάποια πρόταση, δεδομένου ότι, ο δήμαρχος Δράμας έχει επαφές με τον αρμόδιο υφυπουργό, ώστε να αλλάξει ο νόμος σε ό,τι αφορά τις Χριστουγεννιάτικες αγορές», είπε ο αντιδήμαρχος και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση, αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο κατά την λογική που είχαν εκφράσει παλαιότερα άλλες παρατάξεις, για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχε παλαιότερα κι αυτή η διοίκηση και η προηγούμενη».

Ο Μιχάλης Μλεκάνης, από την παράταξη «Πόλη+Ζωή», ανέφερε ότι, το ζήτημα της Χριστουγεννιάτικης αγοράς αφορά την αντιδημαρχία οικονομικών. «Εκπλήσσομαι για το πώς είναι δυνατό, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού να εισηγείται το θέμα της διοργάνωσης της Χριστουγεννιάτικης αγοράς. Είναι αποκλειστικά θέμα του Τμήματος Οικονομικής Ανάπτυξης και φυσικά του αντιδημάρχου, Γιάννη Εφραιμίδη», είπε. Ανέφερε ακόμα ότι, τα χρήματα του 2020 που επρόκειτο να διατεθούν για την κατασκευή διαδικτυακής πλατφόρμας για την «Ονειρούπολη», δεν αξιοποιήθηκαν για τον σκοπό αυτό. Σχετικά με την διεξαγωγή της γιορτής στον δημοτικό κήπο σχολίασε ότι: «Ούτε αυτή η συζήτηση άνοιξε, ενώ θα μπορούσε να είναι πολύ παραγωγική και θα γινόταν χωρίς πίεση χρόνου». Επεσήμανε πως δεν ξεκαθάρισε τι θα γίνει με τα παιχνίδια και τον κανονισμό της Χριστουγεννιάτικης αγοράς. Και κατέληξε λέγοντας ότι: «Επειδή από εδώ και πέρα δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα και χρεώνεται σ’ εσάς αποκλειστικά ότι φτάσαμε πάλι στο σημείο να μην μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, δεν μπορούμε όμως να αρνηθούμε την διοργάνωση, ούτε της «Ονειρούπολης», ούτε της Χριστουγεννιάτικης αγοράς. Θα ψηφίσουμε θετικά, θα συμμετέχουμε σε όλες τις διαδικασίες στο δημοτικό συμβούλιο, για να συμβάλλουμε στην καλύτερη οργάνωση και την επιτυχία, όμως στην διαπαραταξιακή επιτροπή, αν δεν δούμε σημαντικές αποφάσεις για την διαχείριση αυτών που συμβαίνουν, δεν θα συμμετέχουμε».

Από την παράταξη «Project Δράμα 2020», ο Γερβάσης Γεωργιάδης, ζήτησε από τις παρατάξεις «Πόλη+Ζωή» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», να συμμετάσχουν στην διαπαραταξιακή επιτροπή. «Δεν πρέπει να αποποιούμαστε των ευθυνών μας και να είμαστε μόνο στην κρίση, αλλά ελάτε να σπάσουμε αυγά», είπε.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», Στέργιος Ηλιόπουλος, σημείωσε ότι, από το 2014 γίνονται προτάσεις για να βελτιωθεί η «Ονειρούπολη», οι οποίες δεν εισακούστηκαν. «Καταλάβαμε ότι δεν μας θέλουν ως μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής, αλλά ως αυτοφωράκηδες σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά, να πουν αυτόν να πάρετε μέσα», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν είχε συμφωνηθεί τίποτα απ’ όλες τις παρατάξεις. Και ξέρουμε ότι και τώρα ως «πρόβατα επί σφαγή» θα πάτε. Η μάχη θα δοθεί μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και όχι στην διαπαραταξιακή επιτροπή». Δήλωσε, τέλος, ότι ψηφίζει την φετινή διοργάνωση και σημείωσε: «Μπορούμε να πάρουμε επτά ημέρες για αγορά λόγω του εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας και να τις προσθέσουμε στις δώδεκα ημέρες της Χριστουγεννιάτικης αγοράς και να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη την διάρκειά της».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιώργος Μήτρου, είπε ότι: «Η συζήτηση που γίνεται είναι ένα υπερτιμημένο ζήτημα, που έχει απασχολήσει εκατοντάδες ώρες το δημοτικό συμβούλιο. Δεν έχει τόση μεγάλη αξία». Για την διαπαραταξιακή επιτροπή ανέφερε πως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία και κατήγγειλε την εμπορευματοποίησης της «Ονειρούπολης».

Τέλος, ο Κοσμάς Καλαϊδόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για την Δράμα», είπε ότι: «Τόσο καιρό θα μπορούσαμε να τα είχαμε όλα έτοιμα, αλλά πάλι φτάσαμε να τα κάνουμε από την αρχή. Θα μπορούσαν να είναι και δημοτικοί σύμβουλοι στην διαπραγμάτευση, ώστε να αποφεύγονται δωροδοκίες». Ζήτησε να βγει μία ενωτική εικόνα προς την κοινωνία της Δράμας, ψήφισε θετικά στην διοργάνωση και δήλωσε ότι συμμετέχει στην διαπαραταξιακή επιτροπή.

Την συζήτησε έκλεισε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Γιάννης Εφραιμίδης, ο οποίος κάλεσε τις παρατάξεις να αφήσουν στην άκρη τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και να βοηθήσουν στο πρακτικό μέρος. «Δεν έχουμε χρόνο, είμαστε στο όριο και η οικονομική Υπηρεσία στερείται προσωπικού. Το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στους προϊσταμένους και φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.