Είναι γεγονός ότι ο Νομός Δράμας αποτελεί το «τελευταίο βαγόνι στο τρένο» της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, Άγγελος Καλλίας. Άλλωστε, το δείχνουν οι αριθμοί που αφορούν τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχειακά καταλύματα και την επισκεψιμότητα.

Ωστόσο, η κριτική που ασκεί ο πρόεδρος των ξενοδόχων στην περιφερειακή διοίκηση και συγκεκριμένα στον περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο και στον θεματικό αντιπεριφερειάρχη τουρισμού, Κώστα Αντωνιάδη, είναι μία προσπάθεια μετάθεσης της ευθύνης. Το λάθος που έκαναν (και κάνουν), κατά την άποψη μας, οι επαγγελματίες του τουρισμού και περισσότερο οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή οι διοικούντες τους Δήμους, είναι ότι εναπέθεσαν στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. την προβολή της κάθε περιοχής.

Δυστυχώς, ο περιφερειάρχης και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης «μοιράζουν την πίτα» ανάλογα με τα «νούμερα». Βλέπουν ποιες περιοχές προσελκύουν τουρίστες και στον σχεδιασμό που κάνουν προβάλλουν περισσότερο τους δημοφιλείς προορισμούς, τη Θάσο και την Καβάλα όπως αναφέρει ο Α. Καλλίας, γιατί είναι οι «κράχτες».

Είναι ο εύκολος τρόπος, για να δείξουν στο κοινό ότι η «στρατηγική» τους έχει αποτέλεσμα.

Ίσως ακουστεί «οξύμωρο», αλλά η κατακόρυφη αύξηση στην επισκεψιμότητα, που έχουν η Θάσος και η Καβάλα τα τελευταία τρία-τέσσερα έτη, δεν οφείλεται στις δράσεις προβολής που έκανε η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. Το νησί της Θάσου είναι, ανέκαθεν, ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός στην Περιφέρεια μας. Και μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, το τουριστικό ρεύμα ενισχύθηκε.

Στην περίπτωση του Δήμου Καβάλας, γίνεται μία οργανωμένη προσπάθεια από την κοινωφελή επιχείρηση (Δημωφέλεια), με τη στήριξη τοπικών φορέων (Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος, Οργανισμός Λιμένα, κ.λπ.), με βασικό όπλο την εξωστρέφεια. Η προσπάθεια αυτή αποδίδει καρπό, διότι ο Δήμος δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Πριν γίνει κριτική, επομένως, στην περιφερειακή διοίκηση, ας κάνουν οι φορείς της Δράμας την αυτοκριτική τους. Είναι ο τουρισμός η πρώτη προτεραιότητά τους και τι έχουν κάνει για να αναπτυχθεί; Μη περιμένουν να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον ο περιφερειάρχης και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, αλλά να πάρουν την κατάσταση στα δικά τους χέρια, όπως θα γίνει από τους ξενοδόχους και τους επαγγελματίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here