Η Δράμα θα «σβήσει από τον χάρτη» με τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα!

0
31

Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα της αδειοδότησης των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Και δυστυχώς, οι αιρετοί τοπικοί άρχοντες, δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται την επίπτωση που θα έχει στην περιοχή, η αθρόα εγκατάσταση τέτοιων μονάδων τα επόμενα έτη.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης βρίσκεται σε συνεχή πληθυσμιακή συρρίκνωση. Η προσπάθεια της κεντρικής διοίκησης να δημιουργήσει μεγάλες βιομηχανίες, κυρίως στην Θράκη, απέτυχε. Η Περιφέρεια είναι γεμάτη από «κουφάρια» εργοστασίων, τα οποία λειτούργησαν μερικά έτη και εγκαταλείφθηκαν από τους επιχειρηματίες, που μετέφεραν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες, με ευνοϊκότερη φορολογία και χαμηλότερο λειτουργικό κόστος.

Ο δεύτερος μεγάλος πυλώνας της τοπικής οικονομίας, ο πρωτογενής τομέας, σκόπιμα συρρικνώνεται και απαξιώνεται. Ώστε, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι, να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα και να αποτραπούν νέοι άνθρωποι να ασχοληθούν.

Ο τουρισμός αναπτύσσεται σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά έχει, ακόμα, εποχικό χαρακτήρα. Το εμπόριο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δέχονται συνεχή χτυπήματα από τις διαδοχικές κρίσεις και από τα οριζόντια (φορολογικά) μέτρα της κεντρικής διοίκησης. Ενώ, ο επιχειρηματικός κόσμος ζητάει περισσότερα κίνητρα, για να ανταπεξέλθει στο πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ο Νομός Δράμας στηρίζεται, κυρίως, στην γεωργία και την κτηνοτροφία. Αν υποβαθμιστούν οι δραστηριότητες αυτές, η ύπαιθρος θα ερημώσει. Έτσι, στην εγκαταλελειμμένη γη, θα κυριαρχήσουν οι «επενδύσεις» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.). Η αλλαγή αυτή, όπως εύστοχα είπε ο συντοπίτης δικηγόρος, Βασίλης Κογκαλίδης, θα επιφέρει «τεκτονικό σεισμό» στην περιοχή. Οι εργαζόμενοι στις οινοποιητικές επιχειρήσεις στον Νομό Δράμας, ανέφερε ο Β. Κογκαλίδης, ανέρχονται, περίπου, σε 450 άτομα. Και η συνεισφορά των επιχειρήσεων αυτών στην τοπική και την εθνική οικονομία, είναι 7 εκατομμύρια ευρώ σε μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές.

Κι ενώ πρέπει η δραστηριότητα αυτή να επεκταθεί, να φυτευτούν κι άλλα στρέμματα με αμπέλια, να δημιουργηθούν κι άλλες οινοποιητικές επιχειρήσεις, οι καρεκλοκένταυροι της Αθήνας δίνουν «πράσινο φως» στις «επενδύσεις» των Α.Π.Ε. Οι τοπικοί άρχοντες λένε πως δεν μπορούν να αρνηθούν τα αιτήματα, για την χορήγηση αδειών εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών. Οι αιρετοί, όμως, έχουν το ισχυρό όπλο, που είναι οι πολίτες των τοπικών κοινωνιών.

Λαμβάνουν υπόψη την γνώμη των υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά αγνοούν την γνώμη των πολιτών. Αντιμετωπίζουν τις Κοινότητες ως κοινωνίες υπηκόων, που οφείλουν να υπακούσουν στην εντολή των καρεκλοκενταύρων πολιτικών, που κάνουν «παιχνίδι» με τους «επενδυτές». Ως εδώ και μη παρέκει!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.