γράφει ο Μιχάλης Ι. Μιχαηλίδης

Το Σύνταγμα 1968/73 εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την «Κοινωνική και Οικονομική Δημοκρατία!». ¨

Σχετική ήταν η διακήρυξη στη συζήτηση στο τότε Υπουργικό Συμβούλιο: «Η σύγχρονη πολιτεία δεν είναι μόνο Δημοκρατία όσον αφορά τη μορφή του πολιτεύματος, τη συγκρότηση της διοικήσεως, τη λειτουργία των εξουσιών και την αναγνώριση της βασικής πηγής των εξουσιών τούτων». Είναι και Κοινωνική και Οικονομική Δημοκρατία, η οποία οπωσδήποτε είναι αναγκαίο να προσδιορίζεται εις τον Καταστατικό Χάρτη, προκειμένου να απεικονίζεται σαφώς η συγκρότηση ενός δυναμικού πολιτεύματος, προσαρμοσμένου στις ανάγκες της ταχύρρυθμου επιστημονικής, κοινωνικής και πολιτιστικής εξελίξεως και να δύναται να προσαρμόζεται και να ικανοποιεί κατά το δυνατόν πληρέστερα τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας».

Στις 15-3-08 δε ο Γ. Παπαδόπουλος σε συνέντευξη τύπου για το περιεχόμενο του νέου Συντάγματος είπε:

«Καταβάλαμε προσπάθεια, με οδηγό την ελευθερία του ατόμου και την ανάγκη κοινωνικοποίησης της ελευθερίας του… να αποδώσουμε ένα Σύνταγμα-πλαίσιο, το οποίο θα παράσχει εις τον Ελληνικό λαό τη δυνατότητα να ζήσει τη Νέα Δημοκρατία, τη Δημοκρατία την ελεύθερη, ως πολιτική, ως οικονομική, ως κοινωνική δημοκρατία».

Σχετικά, ο τότε υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Λουκάς Πάτρας, έλεγε στις 26/7/68: «Σε σχέση με τα παλιά Συντάγματα: 1864-1911-1952, το νέο Σύνταγμα καθιερώνει την Κοινωνική και Οικονομική Δημοκρατία:… – Έτσι εξηγείται η «Νέα Δημοκρατία» που ονόμασε ο Καραμανλής το μεταπολιτευτικό κόμμα του.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.