Ο Δαυίδ Πασίφικο γεννήθηκε στο Γιβραλτάρ το 1784 από πολιτογραφημένους Πορτογάλους Εβραίους γονείς, που λόγω Αγγλικής κατοχής πήρε την Αγγλική υπηκοότητα. Έκανε ένα χρόνο ως πρόξενος της Πορτογαλίας στο Μαρόκο (1835-1836) και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα σαν πρόξενος της Πορτογαλίας από το 183 ως το 1842, χρονιά που τον έδιωξαν από αυτή του τη θέση λόγω καταχρήσεων. Δεν έφυγε όμως από την Ελλάδα επειδή προσκολλήθηκε στον κύκλο της Δουκίσσης της Πλακεντίας με βοηθήματα της οποίας ζούσε και εξασκώντας την τοκογλυφία, έμενε δε στου Ψυρρή.

Η περιφορά του επιταφίου του Ιερού Ναού της Αγίας Φιλίππου περνούσε έξω από το σπίτι του Δαυίδ το 1849, χρονιά που η κυβέρνηση απαγόρευσε το έθιμο της καύσης του Ιούδα, λόγω επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα του Γαλλοεβραίου βαρώνου Ντε Ροθσίλντ.

Κατά την περιφορά όμως έγινε προσπάθεια τέλεσης του εθίμου της καύσεως Ιούδα και η αστυνομία επενέβη. Ο όχλος όμως εξεμάνη προκληθείς από τον Πασίφικο και επετέθη στο σπίτι του προκαλώντας ζημιές. Ο ίδιος κατέφυγε στην Αγγλική Πρεσβεία.

Το πρωί της επομένης ο Άγγλος πρέσβης Σερ Έντμοντ Λάιονς ζήτησε από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών την άμεση αποζημίωση αξίας 886.736 δραχμών και 67 λεπτών. Η απαίτηση του αστρονομικού αυτού ποσού, βρήκε αντίθετη την Ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Πάλμερστον έστειλε το ναύαρχο Πάρκερ με τον Αγγλικό στόλο Μεσογείου να ταπεινώσει την Ελλάδα με αποκλεισμό των λιμένων τον Ιανουάριο του 1850, με κατάσχεση πολεμικών και εμπορικών μας πλοίων. Η πράξη αυτή έμεινε στην ιστορία ως πολιτική των κανονιοφόρων (τα γνωστά Παρκερικά).

Έτσι κατασχέθηκαν τα πολεμικά μας: Όθων, Ανδρούτσος, Αποστόλης, Κανάρης, Κριεζής, Τοπάζης, Μεθώνη, Ναυτίλος, Σαχτούρης, Σφακτηρία, Τσαμάδος, Μιαούλης, Κάστωρ. Προεκλήθη στόλος διεθνώς και τέλος Απριλίου 1850 αφέθησαν ελεύθερα τα πλοία μας. Τον Αύγουστο του 1851 επεδικάστηκε στον τυχοδιώκτη Πασίφικο: 3.750 δραχμές ή 150 λίρες Αγγλίας αντί των 665.000 δραχμών ή  26.000 λιρών που είπε ότι έχασε ο Πασίφικο… Ο Πασίφικο εγκατεστάθηκε στο Λονδίνο όπου πέθανε στις 12/4/1854, ενώ το 1852 ο Άγγλος πρωθυπουργός καθαίρεσε τον Πάλμερστον.

Ο ελληνομαθής ραβίνος-καθηγητής Στήβεν Μπάουμαν, πρόεδρος Ιουδαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου της Ιντιάνα κ.λπ., προσπαθεί να υποτιμήσει την υπόθεση Πασίφικο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.