Συμπληρώνονται 76 χρόνια από τη γερμανική αερο-απόβαση στη Μεγαλόνησο (20-5-41) που τελικά κατέληξε στην κατάληψή της, κυρίως από σφάλματα και παραλήψεις των Άγγλων.

Το βράδυ της 20/5/41 στα υψώματα του Μάλεμε υπήρχαν μόνο 27 Γερμανοί αλεξιπτωτιστές και μερικοί στα περίχωρα. Ο κύριος όγκος είχε αποδεκατιστεί από τους Κρητικούς και λοιπούς Ελλαδίτες, από Νεοζηλανδούς, Αυστραλούς και Άγγλους, υπήρχαν δε και αρκετοί αιχμάλωτοι Γερμανοί.

Οι Έλληνες αξιωματικοί, αν και αγνοούσαν τη μικρή αυτή δύναμη των Γερμανών, πρότειναν στο Νεοζηλανδό στρατηγό Μπέρναρντ Φρέιμπεργκ-ανώτατο διοικητή των συμμάχων στην Κρήτη-να εκτελέσουν άμεση νυχτερινή αντεπίθεση. Ο διοικητής εκείνος αρνήθηκε… καθώς αναμένετο απόβαση Γερμανών στην Κρήτη, ο Τσώρτσιλ είχε ζητήσει να μείνουν εκεί τα 20 βαρέα άρματα. Ο μετέπειτα στρατάρχης Α.Ρ. Wavell, αρχηγός στη Μέση Ανατολή, παράκουσε και τα έστειλε στην Αλεξάνδρεια, με συνέπεια να χαθεί η Κρήτη!

Να σημειωθεί ότι με επίταξη Ελληνικών καϊκιών, οι Γερμανοί έστειλαν 2300 Γερμανούς κοντά στο Μάλεμε. Ο αγγλικός στόλος βύθισε αρκετά πίσω. Οι αφανείς αυτοί Έλληνες που πνίγηκαν δεν αναφέρονται καν στις απώλειες του πολέμου.

(Ο γράφων γνώρισε την κόρη ενός Καβαλιώτη καπετάνιου από εκείνους, που ανέφερε το ιστορικό. Ήταν διαζευγμένη με τρεις κόρες, πρώην πρωταθλήτρια κωπηλασίας στη Θεσσαλονίκη).

Χωρίς τη συμμετοχή συμμάχων οι Έλληνες θριάμβεψαν στα βορειοηπειρωτικά βουνά επί 6-7 μήνες και δεχθήκαμε επίθεση των Γερμανών όταν μετά το θάνατο του Ιωάννη Μεταξά (29/1/41), η κυβέρνηση των αναλαβόντων πολιτικών, έδωσε το πρόσχημα, επιτρέποντας την άφιξη Άγγλων!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here