«Με βάση τον νόμο, την πολιτική πρακτική και πρωτίστως την δημοκρατική αρχή, ο δήμαρχος οφείλει να εκτελεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, Κυρίως όταν διαφωνεί ο ίδιος με την απόφαση της πλειοψηφίας. Αυτό επιβάλλει η θεσμική λειτουργία», δήλωσε ο βουλευτής Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, για το «πάγωμα» της απόφασης, με την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Δράμας, για τη διάλυση της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης (Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α.).

Πράγματι, ο δήμαρχος οφείλει να σέβεται, πρωτίστως και να εφαρμόζει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Αλλά, τις αποφάσεις που είναι νόμιμες! Η συγκεκριμένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Δράμας, για την Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α., ελέγχθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και κρίθηκε μη νόμιμη! «Στο εν λόγω θέμα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ενήργησε με υποδειγματικό τρόπο. Οι διαδικασίες ελέγχου νομιμότητας της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου ολοκληρώθηκαν μέσα σε 7 ημέρες (η προθεσμία είναι 30 ημέρες), ενώ η απόφαση λύσης συντάχθηκε και απεστάλη στο αρμόδιο τμήμα της Κομοτηνής μέσα σε 2 μόνο ημέρες (δεν υπάρχει προθεσμία)!!!», αναφέρει η ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Επομένως, πως ο δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος, θα εφαρμόσει μία απόφαση δημοτικού συμβουλίου, η οποία δεν εγκρίθηκε από το ελεγκτικό όργανο των αποφάσεων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων;

«Η κύρια πολιτική ευθύνη, βέβαια, βαρύνει την κυβέρνηση, η οποία εξόπλισε τους δημάρχους με δικαίωμα «βέτο», καθιστώντας ανενεργές τις αποφάσεις της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβουλίων. Αλλά, γι’ αυτό, θα υπάρξει Κοινοβουλευτικός έλεγχος», ανέφερε ο Ν. Ξανθόπουλος. Την απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Δράμας κατέστησε ανενεργή, ο έλεγχος νομιμότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Όσον αφορά τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο, η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία, που έγινε νόμος, στο σχέδιο «Καλλικράτης» της προηγούμενης κυβέρνησης (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ.), το οποίο έδωσε τη δυνατότητα σε δημάρχους με την μειοψηφία εδρών στο δημοτικό συμβούλιο, να ασκήσουν διοίκηση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.