Το φαινόμενο της λειψυδρίας (και στις περιοχές της Δράμας, των Σερρών και της Κα΄βάλας) πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι πρέπει να λάβουν (προληπτικά) μέτρα, σε πρώτη φάση και στη συνέχεια, να βρούνε τρόπους, ώστε να εξασφαλίσουν την επάρκεια και την ποιότητα του νερού για τα επόμενα χρόνια.

Η προσπάθεια αυτή θα γίνει σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, που παρακολουθούν το φαινόμενο και μπορούν να προτείνουν λύσεις. Γιατί, η αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος προϋποθέτει να βρεθεί το αίτιο που το προκαλεί. Εκτός από την μείωση του αριθμού των βροχοπτώσεων, οι οποίες ενώ λιγοστεύουν γίνονται πιο έντονες (καταρρακτώδεις), σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων παίζει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Εάν καταφέρουμε να εκμεταλλευτούμε τις μεγάλες ποσότητες νερού των καταιγίδων και εξορθολογήσουμε τη χρήση στην καθημερινότητα, θα επιμηκύνουμε τον χρονικό ορίζοντα των αποθεμάτων. «Η ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων υδάτων τόσο άμεσα, όσο και μακροπρόθεσμα, αποτελεί καίριο θέμα για την τοπική ανάπτυξη», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Αργύρης Πατακάκης, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στις Περιφερειακές Ενότητας Δράμας, Σερρών και Καβάλας.

Θεωρούμε ότι στην προσπάθεια πρέπει να συμμετέχουν τα δύο μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, οι φορείς που ασχολούνται με τους υδροβιότοπους, οι Υπηρεσίες και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), που παρέχουν στους πολίτες το πολύτιμο αγαθό του νερού.

Στις επόμενες συσκέψεις, επομένως, θα είναι χρήσιμο να διατυπωθούν και συγκεκριμένες προτάσεις, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, οι οποίες θα είναι υλοποιήσιμες και σε μικρό χρονικό διάστημα, γιατί αν χαθεί χρόνος, η κατάσταση ίσως γίνει μη διαχειρίσιμη στο εγγύς μέλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.