Με διαφορά που υπερέβη τις είκοσι ποσοστιαίες μονάδες (21,18), η Νέα Δημοκρατία θριάμβευσε στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, έναντι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στις εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019. Η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε ποσοστό 43,9% (25.672 ψήφους), ενώ ακολούθησαν τα κόμματα: ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με ποσοστό 22,72% (13.288 ψήφους), Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 12,31% (7.199 ψήφους), Ελληνική Λύση με ποσοστό 6,7% (3.916 ψήφους), ΜέΡΑ25 με ποσοστό 3,09% (1.809 ψήφους), Λαϊκός Σύνδεσμος «Χρυσή Αυγή» με ποσοστό 2,96% (1.731 ψήφους), Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με ποσοστό 2,78% (1.626 ψήφους) και δέκα ακόμα πολιτικοί σχηματισμοί με ποσοστό μικρότερο του 2%.

Οι τρεις έδρες «μοιράστηκαν» σε Ν.Δ., ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ΚΙΝ.ΑΛ.

Παρά τη συντριπτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, η κατανομή των τριών εδρών στο Νομό Δράμας δεν άλλαξε. Τα τρία πρώτα κόμματα (Νέα Δημοκρατία, ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Κίνημα Αλλαγής) «μοιράστηκαν» τις έδρες, τις οποίες κατέλαβαν οι: Κωνσταντίνος Μπλούχος (Νέα Δημοκρατία), Θεόφιλος Ξανθόπουλος (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), Χαρά Κεφαλίδου (Κίνημα Αλλαγής). Ο νεοεκλεγείς, Κ. Μπλούχος, που έλαβε περισσότερους από 12.000 σταυρούς προτίμησης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι εκλογές τελείωσαν. Και έδωσαν μία μεγάλη νίκη στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα, οι πολίτες της Δράμας πίστεψαν σ’ εμένα και στο όραμα μου για τον Νομό μας, τιμώντας με, με τη ψήφο τους και κυρίως με την αγάπη τους. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τους Δραμινούς και τις Δραμινές, που ανεξαρτήτως που ανήκαν μέχρι πρότινος πολιτικά, εμπιστεύθηκαν την υποψηφιότητα μου και κατ’ επέκταση τη Νέα Δημοκρατία. Θέλω να συγχαρώ τους συνυποψήφιους μου για τον ωραίο αγώνα που δώσαμε. Απέναντι στις προκλήσεις του καιρού μας, με σθένος και αποφασιστικότητα, με όλους τους Δραμινούς και τις Δραμινές, δίχως εμπάθεια, με πίστη στις αρχές της παράταξης, όλοι μαζί θα παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο και για μία καλύτερη Δράμα. Ταπεινά, με όραμα, δίπλα σε όλους, ενωμένοι μπορούμε. Λίγα λόγια, πολλή δουλειά, υπεύθυνα και αποτελεσματικά».

Ο Θ. Ξανθόπουλος, με περισσότερους από 4.300 σταυρούς προτίμησης, δήλωσε τα ακόλουθα: «Βιώνω μία εξαιρετικά αντιφατική κατάσταση. Από τη μια πλευρά, είναι η στεναχώρια γιατί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχασε την πρώτη θέση και έπαψε να είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα. Οι πολίτες αποφάσισαν να αναθέσουν τη διακυβέρνηση στους νόμιμους ιδιοκτήτες της. Παρόλα αυτά, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατόρθωσε να κρατήσει ένα πολύ υψηλό ποσοστό, που αγγίζει το τριάντα δύο τοις εκατό και αποτελεί την ηγεμονική δύναμη της προοδευτικής παράταξης. Σ

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, κατά την άποψή μου και αυτό είναι το πολιτικό καθήκον που έχει τώρα, να οικοδομήσει το αντίπαλο δέος στη συντηρητική επέλαση.

Στον αντίποδα αυτού του προβληματισμού, αισθάνομαι μία βαθιά, ανθρώπινη χαρά, γιατί την πρώτη φορά που διεκδίκησα τη ψήφο των συμπολιτών μου εκλέχτηκα βουλευτής. Θα είμαι συναινετικός, συνεργάσιμος και θεωρώ ότι μπορούμε ως Δραμινοί και ως Αριστεροί, να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα με ασφαλέστερα βήματα. Αισθάνομαι βαριά την ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μου.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πολύ μεγάλη επιτυχία, θα μου δώσει τη δυνατότητα να υπηρετήσω τη Δράμα και τους Δραμινούς με τον πιο καθαρό τρόπο που μπορώ και ελπίζω να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μου».

Η Χαρά Κεφαλίδου, που διατήρησε την έδρα της, δήλωσε τα εξής: «Θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους και όλες, που επέλεξαν, για ακόμα μία φορά, να τους εκπροσωπήσω στη Βουλή. Αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν δύο νέοι βουλευτές, ο κύριος Μπλούχος για τη Νέα Δημοκρατία και ο κύριος Ξανθόπουλος για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είναι μεγάλη τιμή για εμένα που συνεχίζω για ακόμα μία κοινοβουλευτική θητεία, να εκπροσωπώ ένα Νομό για τον οποίο προσπάθησα όλα τα προηγούμενα χρόνια με πείσμα, θέσεις, απόψεις, σοβαρότητα και με καθαρό πολιτικό λόγο, να αναδείξω προβλήματα, να προτείνω λύσεις και ο κόσμος αυτό αναγνώρισε. Θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνυποψήφιους μου, γιατί δώσαμε ένα αγώνα όλοι μαζί, σαν μία γροθιά και για εμένα αυτή η σύντομη προεκλογική περίοδος, είναι ένα τεράστιο μάθημα ζωής. Υπάρχει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά χρόνος δεν υπάρχει πολύς. Ο κόσμος έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη σε όλους και σε ότι αφορά στη Δράμα, πρέπει να γίνουμε μία γροθιά. Τα προβλήματα έχουν περισσέψει στο Νομό μας και είναι μία καλή ευκαιρία να υπάρξει συνεννόηση και με την τοπική αυτοδιοίκηση, με τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, για να μπορέσουμε τα, έτσι και αλλιώς, χρονίζοντα προβλήματα να τα αντιμετωπίσουμε, γιατί δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here