Ο εντοπισμός κρούσματος της νόσου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, μερικές εκατοντάδες μέτρα πέρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, έθεσε σε «συναγερμό» τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Μεταξύ των προληπτικών μέτρων που θα εφαρμοστούν, είναι και η απαγόρευση όλων των δραστηριοτήτων στην επίμαχη περιοχή.

Όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα, όλο και πιο κοντά εντοπίζονται κρούσματα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία, κάτι που έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος πραγματοποίησε προσλήψεις κτηνιάτρων, με σκοπό να προλάβει την είσοδο της ζωονόσου και τον έλεγχο της, σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα στην Ελλάδα. Η εμφάνιση κρουσμάτων στη γειτονική Βουλγαρία αυξάνει τις πιθανότητες η αφρικανική πανώλη των χοίρων να περάσει και στο ελληνικό έδαφος. Να σημειώσουμε ότι, δεν υπάρχει κίνδυνος από τη νόσο για τους ανθρώπους, αλλά πλήττεται το ζωικό κεφάλαιο. Τα ζώα που εμφανίζουν συμπτώματα πρέπει να θανατωθούν, αφού η νόσος είναι μεταδοτική, ενώ πρέπει να εφαρμοστεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο διαχείρισης.

Τον περασμένο Αύγουστο, από τις κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Βουλγαρίας δηλώθηκαν κρούσματα σε αγριόχοιρους σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από τα ελληνικά σύνορα. Τότε, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε ότι, η γεωγραφική εξάπλωση του ιού επιτάσσει την εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης και αυξημένη επαγρύπνηση των κτηνιατρικών αρχών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και χοιροτρόφων στις Περιφερειακές Ενότητες που γειτνιάζουν με τη Βουλγαρία.

Μεγάλη προσοχή απαιτείται

από τους εκτροφείς

οικόσιτων χοίρων

και τους κυνηγούς αγριόχοιρων

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ιογενές νόσημα μεγάλης μεταδοτικότητας, που προσβάλλει χοίρους και αγριόχοιρους, αλλά όχι τον άνθρωπο, ή άλλα ζώα. Ο ιός επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον και στα πτώματα των ζώων και μπορεί να μεταδοθεί, είτε με κατανάλωση μολυσμένης τροφής, είτε με άμεση επαφή με ασθενή ζώα, αλλά και από αντικείμενα, ή εξοπλισμό, που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα που φέρουν τον ιό, όπως οχήματα μεταφοράς, ρούχα, παπούτσια κ.λπ. Ακόμα, μπορεί να μεταφερθεί από έντομα που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα ζώα. Όσοι διατηρούν οικόσιτους χοίρους, πρέπει αυτοί να βρίσκονται συνεχώς σε περιφραγμένο και σκεπασμένο χώρο, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δείξουν και οι κυνηγοί. Το νόσημα είναι πολύ πιθανό να μεταφερθεί από αγριόχοιρο, δεδομένου ότι τα ζώα αυτά κινούνται ελεύθερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.