Μετά από το φεστιβάλ Φιλίππων, που διεξάγεται εξήντα και πλέον έτη, δεν πρέπει να υπάρχει άλλος θεσμός στον τομέα του πολιτισμού, που είναι μακροβιότερος από το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας. Το φεστιβάλ γιόρτασε το 46ο έτος διεξαγωγής και στην τελετή έναρξης παραβρέθηκε ο υφυπουργός πολιτισμού, αρμόδιος για τον σύγχρονο πολιτισμό, Χρίστος Δήμας, καθώς και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος.
Χάρη στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, πράγματι, αναδεικνύεται η πόλη της Δράμας πανελληνίως αλλά και διεθνώς! Ωστόσο, το φεστιβάλ δεν έχει αναδειχθεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης! Αμφιβάλλουμε πόσοι και πόσες γνωρίζουν το φεστιβάλ Δράμας, που κατοικούν στην Ορεστιάδα, το Σουφλί, το Διδυμότειχο, την Ροδόπη, την Ξάνθη, ακόμα και την πιο κοντινή πόλη της Καβάλας.
Η περιφερειακή Αρχή, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος, περιορίζεται σε μία ετήσια «οικονομική ενίσχυση» 70.000 ευρώ, για την κάλυψη μέρους της δαπάνης για την διοργάνωση. Ενώ πρέπει, κατά την άποψη μας, να αναλάβει πρωτοβουλία, να διαφημίσει το φεστιβάλ Δράμας σε όλη την Περιφέρεια. Πως θα γίνει η διαφήμιση; Εκτός από τον «παραδοσιακό» τρόπο, με τις υπαίθριες αφίσες σε κεντρικά σημεία των πόλεων, το έντυπο υλικό και την χρήση του διαδικτύου, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις κινηματογραφικές λέσχες που υπάρχουν στην Περιφέρεια, ώστε να προβάλλουν, τουλάχιστον, τις βραβευμένες ταινίες του φεστιβάλ.
Δηλαδή, να βοηθήσει οικονομικά τις κινηματογραφικές λέσχες να πραγματοποιήσουν προβολές των ταινιών που βραβεύτηκαν, με την παρουσία των δημιουργών, ώστε να γίνεται γνωριμία και συζήτηση με το κοινό σε κάθε πόλη.
Έτσι, το φεστιβάλ θα «απλωθεί» στην Περιφέρεια, θα ξεφύγει από το στενό περιβάλλον της Δράμας και θα γνωρίσουν οι κάτοικοι των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων την διοργάνωση και τους συμμετέχοντες σ’ αυτή. Για παράδειγμα, αμέσως μετά την Δράμα, θα διοργανώνονται διαδοχικές εκδηλώσεις στην Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη και αλλού, στις οποίες οι δημιουργοί θα παρουσιάζουν στο κοινό τις ταινίες τους και θα συζητούν γι’ αυτές με τους κινηματογραφόφιλους. Θεωρούμε πως θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού, αλλά και στην ενδυνάμωση της ενδοπεριφερειακής συνείδησης. Οι μεγάλες πολιτιστικές διοργανώσεις, δεν μπορεί να είναι περιορισμένες γεωγραφικά. Και οι διοργανωτές του φεστιβάλ Δράμας το έχουν καταλάβει αυτό.