Η πλήρης απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

0
497

Σχεδόν έναν μήνα από την εφαρμογή του απαράδεκτου και εκβιαστικού μέτρου της αναστολής εργασίας στους υγειονομικούς των δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, άρχισε να φαίνεται η οριακή επάρκεια στο προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.

Η κυβέρνηση, ενώ γνώριζε τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, αποφάσισε να αποπέμψει κι αυτούς τους εργαζόμενους που δεν περίσσευαν! Οι κυβερνώντες πίστευαν πως οι υγειονομικοί θα ενδώσουν στον εκβιασμό, θα λυγίσουν στον φόβο να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους και το εισόδημα που έχουν από αυτές, ωστόσο το σχέδιο εκφόβισης δεν πέτυχε πλήρως.

Μία σημαντική μερίδα εργαζομένων θυσίασαν το ιερό δικαίωμα στην εργασία και προτίμησαν να χάσουν το μοναδικό εισόδημα, παρά να υποταχθεί στο ανήθικο δίλλημα που έβαλε η κεντρική διοίκηση. Μπορεί να περάσουν δύσκολα στην αρχή, αλλά θεωρούμε ότι θα επιστρέψουν στις θέσεις τους όταν τελειώσει η θητεία των αυταρχικών εξουσιαστών.

Όσον αφορά την λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και ειδικότερα του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, αποδείχτηκε πως η κυβέρνηση δεν ήταν προετοιμασμένη να καλύψει τις κενές θέσεις των γιατρών, των νοσηλευτών, των τεχνικών, των διοικητικών και των άλλων εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας. Πίστευε ότι θα υπακούσουν όλοι και ότι οι «ανυπάκουοι» θα είναι πολύ ασήμαντη μειοψηφία.

Προσπαθεί με πρόχειρες λύσεις να συνεχίσει την λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά τα νοσοκομεία δεν παρέχουν υπηρεσίες click away, click inside κ.λπ. Για να λειτουργήσει το χειρουργείο χρειάζονται γιατροί, βοηθοί, τεχνικοί κ.ά. ειδικότητες υγειονομικών. Το ίδιο και οι λοιπές Κλινικές. Η πρόσληψη συμβασιούχων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ή εργαζομένων από τον ιδιωτικό τομέα, είναι μεγάλο ρίσκο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας ζητάει την άμεση πρόσληψη δύο γιατρών αναισθησιολόγων, τεσσάρων γιατρών παθολόγων και ισάριθμων γιατρών χειρουργών, για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας. Οι θέσεις αυτές, προφανώς, δεν μπορούν να καλυφθούν με συμβασιούχους και ιδιώτες γιατρούς.

Είναι απογοητευτικό, νομίζουμε, να μπαίνει ως αίτημα, η μετατροπή του νοσοκομείου σε άγονο, για να θεσπιστούν οικονομικά κίνητρα τα οποία θα προσελκύσουν γιατρούς. Σε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αδιανόητο να γίνονται τέτοια αιτήματα, για να στελεχωθούν τα δημόσια νοσοκομεία με το απαραίτητο ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Είναι παρακμή και διάλυση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.