Του Βασίλη Τζιτζή, Σκάλα Καλλιράχης Θάσος

Μπορεί στα άλλα κράτη να θεωρείται ιερό ζώο, αλλά εδώ στην Ελλάδα την εκμεταλλευόμαστε κατά βάναυσο τρόπο, εννοώ τον τουρισμό που στην ουσία είναι μια γελάδα και μάλιστα πολύ προσοδοφόρα.

     Ένα όμως είναι το πρόβλημα, που παρά τις προσπάθειες των αρχών δεν λέμε να βάλουμε μυαλό και θα μας ψοφήσει γρήγορα, προς απογοήτευση των πάντων.

     Ο τουρισμός είναι η γελάδα μας, που μας δίνει τα πάντα στους πάντες, από τις αεροπορικές εταιρείες, τα τρένα, τα ξενοδοχεία, τα παντοπωλεία, τα μουσεία, τα περίπτερα, τα μπακάλικα, τα μανάβικα, τις μαρίνες, τα θέατρα και τα γήπεδα.

     Είναι η ιερή μας γελάδα και χρήζει ιδιαιτέρας περιποιήσεως.

     Δυστυχώς όμως μερικοί πονηροί, προσπαθούν να εκμεταλλευθούν στερώντας της την τροφή της, χρεώνοντας μια μερίδα καλαμαράκια 98 ευρώ και πολλά άλλα παραδείγματα από άμυαλους υπηρέτες της γελάδας, πράγμα που θα μας οδηγήσει στα χρόνια που είχαμε τρία εκατομμύρια τουρίστες.

     Ο τουρίστας είναι ο ανώνυμος ξένος που ήρθε στον τόπο μας να γνωρίσει τον τόπο μας και όχι εμάς.

     Έχει ανάγκη φαγητού και ύπνου και φυσικά και ξενάγηση.

     Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτόν τον κύκλο να είναι πολύ προσεχτικοί, διότι από τον τουρίστα θα κλέψεις μία φορά και θα χάσεις δέκα.

      Αν ο τουρισμός μας ανέβηκε τα τελευταία χρόνια, είναι συνέπεια της βελτίωσης των υποδομών αποτέλεσμα της ανταγωνιστικότητας και πιο επαγγελματικής συμπεριφοράς των υπηρετών του τουρισμού.

      Αυτόν τον ρυθμό πρέπει να κρατήσουμε και να βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο, για το δικό μας καλό και της Πατρίδας.

      Πρέπει να βγάλουμε από μέσα μας την απαρχαιωμένη σκέψη μάζεψε τώρα που βρέχει.

      Ο τουρισμός είναι μια συνεχείς βροχή και μάλιστα από μας θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα δυναμώσει.

      Όσα περισσότερα δίνουμε από απόψεως σέρβις και ποιότητας με λογικές τιμές τόσο εμπεδώνουμε τον τουρισμό να έρθει και τα επόμενα χρόνια για να τον αρμέξουμε.

      Ο τουρισμός θέλει ιδιαίτερη προσοχή και όσο τον περιποιείσαι τόσο αυξάνεται προς όφελος του κράτους.

      Τα έσοδα από τον τουρισμό είναι τα μεγαλύτερα από όλους τους άλλους πόρους και θα ήταν κρίμα να χαθεί μια τέτοια πηγή, από την στιγμιαία εκμετάλλευση μερικών πονηρών να κλέψουν δυο ψίχουλα και να χάσουν όλο το ψωμί.

     Πολλά έχω γράψει κατά καιρούς, για τους λίγους που προσπαθούνε με δολιότητες να εκμεταλλευτούνε τους τουρίστες, που νομίζουμε είναι αφελείς, αλλά όταν εκδηλώνουν τις εντυπώσεις τους, μας αφήνουν άφωνους.

     Είναι το πιο ηλίθιο πράγμα να εκμεταλλευτείς τον τουρίστα, διότι οι συνέπειες θα είναι μακροχρόνιες, δεν θα χάσεις μόνο τον εξαπατηθέντα, αλλά θα δυσφημιστεί η χώρα σε παγκόσμια κλίμακα και οι επιπτώσεις μιας μικρής απάτης θα γίνουν πληγές, για πολλά χρόνια.

      Το καταλαβαίνω, ότι για την αποφυγή παρόμοιων ενεργειών θα πρέπει να επέμβει η αγορανομία και να ελέγχει τις ενέργειες των εμπλεκομένων, αλλά αυτό συνεπάγεται επί πλέον δαπάνες και δεν ακούγεται και καλά.

     Ήδη για την δράση των εφοριακών ακούγονται όχι και τόσο κολακευτικά λόγια να μη προσθέσουμε και άλλα δυσάρεστα.

      Το ζήτημα είναι εθνικό και όχι του κάθε επιχειρηματία, ο οποίος θα βγει πιο κερδισμένος άμα χάσει ένα ευρώ τώρα, αλλά θα επωφεληθεί στο μέλλον με εκατό.

     Πρέπει να μας γίνει συνείδηση, ότι αυτή είναι η ιερή γελάδα μας και πρέπει να την φροντίζουμε για να μας χαρίζει, το γάλα της, το κρέας της, το τομάρι της και τα κόπρανά της για να λιπαίνουμε τους κήπους μας.

     Δικαιολογημένα στα άλλα κράτη η γελάδα έχει την τιμητική της θέση ανάμεσα στα άλλα ζώα.

     Βέβαια εμείς δεν την έχουμε στην υπόληψη την πραγματική γελάδα, αλλά ο τουρισμός μας είναι μια πολύ καλή γελάδα και πρέπει να την φροντίζουμε όσο καλλίτερα μπορούμε.

     Ο αριθμός των τουριστών τα τελευταία χρόνια που ξεπέρασε τα τριάντα εκατομ- μύρια μπορεί άνετα να φτάσει τα σαράντα με τα μέσα που διαθέτουμε σήμερα, αλλά για την παραπέρα αύξηση θα χρειαστούμε πιο  συγχρονισμένες εγκαταστάσεις και μέσα για την ικανοποιητική πορεία του τουρισμού μας.

     Δεν αρκεί μόνο η προσπάθεια του κράτους, είναι ευθύνη του κάθε έλληνα εμπλεκομένου ή όχι στον τουρισμό να βάλει ένα χεράκι σε πολλά πράγματα που άπτονται με τον άμεσο τουρισμό, όπως είναι η καθαριότητα των ακτών μας, τα σκουπίδια και προ πάντων η ευγενική συμπεριφορά μας.

Δεν βλάπτει κανέναν να πούμε μια καλημέρα στον ξένο που δεν τον γνωρίζουμε, εκείνος θα νομίσει ότι όλοι οι έλληνες είναι φίλοι του. Αυτό το είδα στην Ελβετία και με σκλάβωσε, ό κάθε αστυνομικός να με χαιρετάει σαν να με γνώριζε από χρόνια.

    Μπορεί να πρόκειται για λεπτομέρεια, αλλά έχει μεγάλη σημασία.

    Βέβαια κατά τα άλλα είμαστε φιλόξενος λαός, πράγμα που το λένε οι περισσότεροι τουρίστες, με μόνη τη διαφορά μερικών πονηρών που αμαυρώνουν την εικόνα του τουρισμού μας.

    Ας ελπίσουμε, ότι θα καταλάβουν το νόημα της πολύφερνης γελάδας και θα διορθωθούν για το καλό όλων μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.