Πριν από δύο εβδομάδες, η βουλευτής Δράμας του Πα.Σο.Κ.-Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου, κατέθεσε Αναφορά προς την υπουργό παιδείας και θρησκευμάτων, με αφορμή καταγγελία του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Δράμας, για την συγχώνευση των δύο δημοτικών σχολείων της Προσοτσάνης και συγκεκριμένα την κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών. Πέρα από το συνδικαλιστικό ζήτημα, της κατάργησης οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, η κατάργηση, ουσιαστικά, ενός σχολείου πρέπει να προβληματίζει την τοπική κοινωνία.

Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε τους λόγους της συγχώνευσης των δύο σχολείων στην Προσοτσάνη. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εστάλη προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, από το Υπουργείο παιδείας, οι προτάσεις για την συγχώνευση σχολικών μονάδων, πρέπει να γίνονται με βάση τα οριζόμενα κριτήρια της παραγράφου 1, του άρθρου 246, του νόμου 4512/2018. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις περιπτώσεις ιδρύσεων και συγχωνεύσεων, για τις οποίες πρέπει να ορίζεται με σαφήνεια η ακριβής ονομασία και η έδρα λειτουργίας της νέας σχολικής μονάδας. Στο πεδίο που αναφέρεται η τεκμηρίωση της πρότασης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά οι ιδιαίτεροι λόγοι που στοιχειοθετούν την πρόταση και την ανάγκη για την συγκεκριμένη μεταβολή.

Επίσης, οι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 15, του άρθρου 59, του νόμου 3966/2011, πρέπει εγγράφως να αποστείλουν προς τους Δήμους, τις τεκμηριωμένες προτάσεις που θα καταχωρήσουν στο πληροφοριακό σύστημα myschool, για το σχολικό έτος 2022-2023 και να ζητήσουν την γνωμοδότηση των δημοτικών συμβουλίων επί αυτών, στην οποία ρητά θα προσδιορίζεται το ζήτημα της στέγασης.

Επομένως, η συγχώνευση, κατάργηση, ίδρυση σχολικών μονάδων, δεν είναι υπόθεση μόνο του διευθυντή πρωτοβάθμιας, ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στην πρόταση που κάνει ο υπηρεσιακός παράγοντας χρειάζεται και η έγκριση του ανώτερου συλλογικού οργάνου της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην Αναφορά που έκανε η Χ. Κεφαλίδου, σημειώνει πως η δημοτική επιτροπή παιδείας και, κυρίως, το δημοτικό συμβούλιο Δήμου Προσοτσάνης, έχουν αντίθετη άποψη με την εισήγηση για συγχώνευση των δημοτικών σχολείων. Σχολιάζει, ακόμα, πως η απόφαση για την μεταβολή ήρθε μερικές ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής περιόδου. Στον νόμο 4512/2018, ωστόσο, αναφέρεται ότι, οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων εκδίδονται έως το τέλος Δεκεμβρίου κάθε έτους και ισχύουν από το επόμενο σχολικό έτος. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη του ζητήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.