Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η 4η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.) Μακεδονίας-Θράκης, στα δεκατέσσερα (14) δημόσια νοσοκομεία της περιοχής ευθύνης της, από τις 12 Σεπτεμβρίου έως και τις 7 Νοεμβρίου 2021 απεβίωσαν σχεδόν πεντακόσιοι συνάνθρωποι (499 για την ακρίβεια) με covid-19. Θα μας επιτρέψετε, καταρχάς, να διατηρούμε μεγάλη επιφύλαξη για τα στοιχεία που δημοσιεύονται από τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και των δημόσιων νοσοκομείων, για τον λόγο ότι είναι διορισμένες από την κεντρική διοίκηση του κράτους. Δηλαδή, δεν πρόκειται για Ανεξάρτητη Αρχή, που οφείλει να ενημερώνει τους πολίτες με διαφάνεια και αντικειμενικότητα. Κλείνουμε την παρένθεση.

Αναρωτιόμαστε πόσοι συνάνθρωποι, από τους 499, θα είχαν επιβιώσει, αν στα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούσαν όλες οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) και υπήρχε όλο το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό (γιατροί και νοσηλευτές). Θυμίζουμε πως, από την 1η Σεπτεμβρίου 2021, με κυβερνητική απόφαση, τέθηκαν σε αναστολή εργασίας αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές (κυρίως) που δεν εμβολιάστηκαν. Έτσι, στα ήδη σημαντικά κενά των νοσοκομείων προστέθηκαν και οι υποχρεωτικές απομακρύνσεις έμπειρων στελεχών, με πολυετή παρουσία και προσφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το μείζον θέμα, κατά την άποψη μας, είναι, γιατί τα έμπειρα αυτά στελέχη δεν αντικαταστάθηκαν ακόμα, ενώ πέρασαν δυόμισι μήνες και η πανδημία κορυφώνεται. Τι έκαναν, άραγε, οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών, για να καλύψουν το σοβαρό έλλειμμα, ποσοτικό και ποιοτικό, στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, ώστε να σωθούν οι ζωές των νοσηλευόμενων σ’ αυτά;

Η διοίκηση της 4ης Υ.ΠΕ. Μακεδονίας-Θράκης αποφάσισε να αναστείλει την λειτουργία περιφερειακών ιατρείων και Κέντρων Υγείας, για να ενισχύσει τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία! Έτσι, όμως, στέρησε από τους κατοίκους της υπαίθρου την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα. Για οποιαδήποτε ανάγκη υγείας, οι άνθρωποι της υπαίθρου θα προσφύγουν στα πλησιέστερα νοσοκομεία, τα οποία πιέζονται, όπως λένε, από την πανδημία του κορονοϊού covid-19.

Θα είχε πραγματικό ενδιαφέρον, λοιπόν, να ανακοινώσει η διοίκηση της 4ης Υ.ΠΕ. Πόσες (κενές) θέσεις γιατρών και νοσηλευτών κάλυψε στα 14 νοσοκομεία, με τους συμβασιούχους 3μηνης διάρκειας και τους υγειονομικούς από τα περιφερειακά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας. Επίσης, θα είχε ενδιαφέρον να δώσει στην δημοσιότητα τον αριθμό όλων των θανάτων στα νοσοκομεία, που καταγράφηκαν έως και την 31η Αυγούστου 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.