Πριν μερικές δεκαετίες τρεις, ή τέσσερις, στην τότε δημόσια ελληνική τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ.) μεταδίδονταν κάθε Δευτέρα η εκπομπή με τίτλο: «Το θέατρο της Δευτέρας». Οι Έλληνες και οι ελληνίδες, είχαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα, να παρακολουθήσουν σημαντικούς ηθοποιούς και έργα του ελληνικού και παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου, τα οποία ήταν διασκευασμένα για την τηλεόραση.

Η εκπομπή αυτή, αναμφίβολα, βοήθησε πολύ το ελληνικό θέατρο και τη θεατρική κουλτούρα της κοινωνίας. Οι τηλεθεατές αγάπησαν το θέατρο και ηθοποιούς βεβαίως, γεγονός που έδειχναν τα τότε «νούμερα τηλεθέασης» της εκπομπής. Σήμερα, δυστυχώς, την μεγαλύτερη τηλεθέαση κάνουν τα λεγόμενα ριάλιτι σόου και το… Survivor! Κλείνουμε την παρένθεση.

Παρά την υψηλή τηλεθέαση των ριάλιτι σόου, παρατηρείται μία στροφή του κόσμου στο θέατρο. Στην περιφέρεια της χώρας υπάρχει μεγάλη δίψα για θεατρικές παραστάσεις. Οι πόλεις που διαθέτουν Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), κατά την άποψη μας, είναι προνομιούχες. Γιατί, οι κάτοικοι των πόλεων αυτών, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ζωντανές παραστάσεις κάθε έτος. Επομένως, θεωρούμε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και να αυξηθεί ο αριθμός τους.

Ακόμα, η βόρεια Ελλάδα έχει την ευτυχία να διαθέτει ένα μεγάλο θεατρικό Οργανισμό, με κύρος και ιστορία, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (Κ.Θ.Β.Ε.), το οποίο οφείλει να παρέχει θεατρική παιδεία και ψυχαγωγία στους πολίτες όλης της Μακεδονίας και της Θράκης.

Δεν θα διαφωνήσουμε με την απόφαση του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δράμας, να μεταδίδονται σε ζωντανή σύνδεση (live streaming) παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου στο κοινό της Δράμας. Ωστόσο, θεωρούμε πιο ουσιαστικό, για τις ανάγκες του κοινού, να παρουσιάζονται θεατρικές παραστάσεις ζωντανά στην πόλη της Δράμας. Προτείνουμε στη νέα δημοτική αρχή, η οποία θα αναδειχτεί στις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη σύναψη συνεργασίας με το Κ.Θ.Β.Ε., αλλά και με το γειτονικό ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, ώστε και οι Δραμινοί να απολαμβάνουν κάποιες από τις παραγωγές των δύο αυτών Οργανισμών στην πόλη τους.

Επίσης, η νέα δημοτική αρχή πρέπει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της τέχνης του θεάτρου στον Δήμο Δράμας, στηρίζοντας την προσπάθεια των ερασιτεχνικών ομάδων, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν στη ψυχαγωγία του κοινού. Εάν γίνουν τα παραπάνω, ίσως να μη χρειάζεται η ζωντανή μετάδοση παραστάσεων από το Εθνικό Θέατρο, ή άλλο θεατρικό Οργανισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here