Θα μας επιτρέψουν αρκετοί φίλοι και φίλες, να είμαστε επιφυλακτικοί για τον μεγάλο αριθμό, όπως διαδίδεται, των υποψηφίων για το αξίωμα του δημάρχου Δράμας στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές. Βεβαίως είναι ευχάριστο να υπάρχει ενδιαφέρον για τον Δήμο και την τοπική αυτοδιοίκηση, που είναι το σημαντικότερο, κατά την άποψη μας, «κύτταρο» στη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών.

Είναι θετικό, επίσης, ότι οι πολίτες, δηλαδή οι δημότες Δήμου Δράμας, θα έχουν περισσότερες επιλογές στις εκλογές. Οι περισσότερες επιλογές, πιστεύουμε, μειώνουν το ποσοστό της αποχής και τον αριθμό των λευκών ψηφοδελτίων.

Από κει και πέρα, με δεδομένη την αλλαγή στο σύστημα διεξαγωγής των εκλογών την άνοιξη του 2019, ελλοχεύουν κίνδυνοι. Η απλή αναλογική δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων στον πρώτο υποψήφιο και κατ’ επέκταση των εδρών στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο σκοπός της χρήσης του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνητικοί παράγοντες που το εισηγήθηκαν, είναι η ενθάρρυνση των συνεργασιών μεταξύ των υποψηφίων και των συνδυασμών. Εκτός, βεβαίως, από τη δημοκρατικότερη έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας.

Ωστόσο, θα υπάρξουν υποψήφιοι, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία με άλλο στόχο, από αυτό της προσφοράς στον τόπο και στους συμπολίτες. Εμείς τους χαρακτηρίζουμε «αλεξιπτωτιστές» στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην ενασχόληση με τα κοινά. Αυτοί οι υποψήφιοι, λοιπόν, θα κάνουν «παζαρέματα» με άλλους υποψήφιους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, για να πετύχουν είτε τη νίκη στις εκλογές, είτε τη συμμετοχή στο διοικητικό σχήμα.

Υπάρχει στο νόμο του «Κλεισθένη» κάποια ασφαλιστική δικλείδα, ώστε να αποτραπούν τα «παζαρέματα» και η αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος;

Εφόσον οι σημερινοί κυβερνώντες είναι (φανατικοί) υποστηρικτές του συστήματος της απλής αναλογικής, έπρεπε να το εφαρμόσουν πρώτα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η περιφερειακή και η τοπική αυτοδιοίκηση, δεν είναι το «πειραματόζωο».

Οι πολίτες θέλουν ισχυρούς Δήμους και ισχυρές Περιφέρειες, για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στις τοπικές κοινωνίες. Ο Δήμος, για να είναι ισχυρός, πρέπει να έχει αυτοδύναμη διοίκηση, που θα ασκείται από μία συμπαγή ομάδα, με τον επικεφαλής (δήμαρχο) και τους συνεργάτες της εμπιστοσύνης του (δημοτικούς συμβούλους). Με πέντε και δέκα παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο, πως θα επιτευχθεί η συναίνεση;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here