Η συνεχής μείωση του αριθμού των γεννήσεων στην Ελλάδα δημιουργεί έντονο προβληματισμό στην κοινωνία και υπονομεύει το μέλλον της χώρας. Τον προβληματισμό αυτό εξέφρασε ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, ο οποίος επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Αναφερόμενος στο πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα, το λεγόμενο δημογραφικό, που έχει εθνική σημασία, είπε: «Τα χαρακτηριστικά δεν είναι ίδια σε όλες τις περιοχές και σε όλους τους Δήμους. Για παράδειγμα, στον Δήμο Νευροκοπίου και στον Δήμο Παρανεστίου, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με την αρνητική δημογραφική εξέλιξη, την υπογεννητικότητα, με την μείωση του αριθμού των κατοίκων, με τα προβλήματα, γενικά, που αντιμετωπίζουν οι περιοχές που φθίνουν πληθυσμιακά. Στους Δήμους Δοξάτου, Δράμας και Προσοτσάνης, τα χαρακτηριστικά είναι εντελώς διαφορετικά.

Είναι τρεις Δήμοι, οι οποίοι αναπτύσσονται. Έχουν, βεβαίως, τα προβλήματά τους, προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με τους άλλους Δήμους που είναι σε πιο δύσκολη θέση. Θεωρώ ότι, το πρόβλημα της υπογεννητικότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε εθνικό επίπεδο, αλλά ειδικότερα στις περιοχές αυτές, θα πρέπει να υπάρχουν γενναία κίνητρα στα οποία αναφέρθηκαν οι δήμαρχοι και του Παρανεστίου και του Νευροκοπίου, για να παραμείνουν οι ήρωες κάτοικοι στην περιοχή αυτή και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα».

Τα κλειστά

χερσαία σύνορα

Κατά την επίσκεψη του υφυπουργού στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Γιώργου Παπαδόπουλου, συζητήθηκαν τα ζητήματα του οδικού άξονα Δράμας-Αμφίπολης, της «σιδηροδρομικής Εγνατίας» και των κλειστών χερσαίων συνόρων. «Δεν υπάρχει δίοδος πλην του Προμαχώνα από εδώ μέχρι και τα σύνορα με την Τουρκία. Είναι σημαντικό, γιατί βιώνουμε καθημερινά την πίεση των επιχειρηματιών. Περιμέναμε όλοι να φτάσει Ιούλιος και Αύγουστος, για να υποδεχθούμε τους τουρίστες. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην τοπική οικονομία της Δράμας, της Καβάλας και όλης της Περιφέρειας», είπε ο αντιπεριφερειάρχης και συμπλήρωσε ότι, το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν συνεργεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) για να κάνουν ελέγχους για τον κορονοϊό Covid-19, ενώ ζήτησε τη βοήθεια του υφυπουργού. Για το ζήτημα αυτό, ο Θ. Καράογλου σημείωσε ότι, θα έπρεπε να είναι ανοικτές όλες οι δίοδοι στα χερσαία σύνορα. «Εγώ θέλω να ανοίξουν, αν είναι δυνατό αύριο και οι δεκατρείς συνοριακοί σταθμοί. Όμως, υπάρχει ένα «αλλά», όσον αφορά τη δημόσια υγεία. Αν εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα, τότε τα σύνορα θα ανοίξουν αμέσως, για να δεχθούμε τον κόσμο από τα Βαλκάνια», σχολίασε.

Μεταφορά

των αρμοδιοτήτων

των Αποκεντρωμένων

Διοικήσεων

Σχετικά με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τέλος, εξήγησε πως υπάρχει πρόθεση να κατατεθεί νομοσχέδιο το φθινόπωρο, που θα ρυθμίζει το καθεστώς και τις αρμοδιότητες τους, σε σχέση με το κεντρικό κράτος, τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Οι αρμοδιότητές τους θα μεταφερθούν, είτε στους Δήμους, είτε στις Περιφέρειες και παράλληλα να ρυθμιστεί το εκλογικό σύστημα στους Ο.Τ.Α. (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης), ώστε να μπορεί ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης να διοικούν με το 40%, ή 42% και να μην είναι όμηροι καταστάσεων και εκβιασμών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.