Κατά τον Θουκυδίδη, ο κάθε ισχυρός, κόβει και ράβει στα μέτρα του, θεσμούς όπως:

Εξουσία-κράτος-νόμοι-τάξη-δημοκρατία-παιδεία

Διαμαρτυρόμαστε για την ασυδοσία, τη διαφθορά, την ανηθικότητα και την εγκληματικότητα, που είναι σε επικίνδυνες διαστάσεις στη χώρα μας.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει: εξουσία-κράτος-νόμος-τάξη-δημοκρατία-παιδεία.

Κι όμως είναι μια εκτίμηση τελείως εσφαλμένη που οφείλεται στην σκόπιμα κουτσουρεμένη, διαστρεβλωμένη και παραπλανητική διδασκαλία των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών οι οποίες δεν διδάσκουν στην απαιτούμενη έκταση και βάθος την ευρύτερη ουσία των εννοιών. Υπάρχουν λοιπόν αυτοί θεσμοί.

Στις υπάρχουσες εξουσίες, τρεις ή τέσσερις, υπάρχει και η-αρχιεξουσία-στην κορυφή της εξουσιαστικής πυραμίδας. Αυτή, υποδείχνει, ρυθμίζει και προσδιορίζει αθέατα τη διάθρωση και συμπεριφορά των τεσσάρων άλλων εξουσιών.

ΕΞΟΥΣΙΑ: Υπονοεί τη δυνατότητα που έχουν κάποιοι να κυβερνούν και να ρυθμίζουν την: οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή και γενικά τη συμπεριφορά του συνόλου των πολιτών. Αυτή την εξουσία ασκούν οι εκπρόσωποι του μεγάλου μονοπωλιακού κεφαλαίου σε όλες του τις μορφές (βιομηχανική-τραπεζική-πιστωτική-ασφαλιστική).

ΚΡΑΤΟΣ: Είναι ο θεματοφύλακας και η κατασταλτική μηχανή της «αρχιεξουσίας», που έχει επωμιστεί την τήρηση, με όλα τα μέσα, των: νόμων-κανόνων και θεσμών, που έχει θεσπίσει η εξουσία αυτή για να υπερασπίσει και να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.

ΤΑΞΗ: Αυτή που επιβάλλει, καλλιεργεί και συντηρεί το οργανωμένο και εξοπλισμένο από την οικονομική εξουσία κράτος: ανηθικότητα, διαφθορά, ναρκωτικά, τζόγος, εγκληματικότητα, τιμωρία των αδυνάτων και νομιμοποιημένη ατιμωρησία για τους ισχυρούς, φτηνό θέαμα, όπου κυριαρχεί η μπακατέλα και το γυμνό. Ό,τι αποπροσανατολίζει-εξαπατά-αποχαυνώνει τον πολίτη και τον αποσπά από τα ζωτικά του προβλήματα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Είναι μια μορφή πολιτεύματος τους νόμους του οποίου ο κάθε ισχυρός τους κόβει και τους ράβει στα μέτρα του. Το επισήμανε πριν 25 αιώνες ο Θουκυδίδης: «Ο αδύναμος πάντα θα υποτάσσεται στον ισχυρό και ο ισχυρός, ανεξάρτητα από τις εξαγγελίες του για ισότητα και δικαιοσύνη, πάντα θα παίρνει από τον αδύναμο, όσα του επιτρέπει η δύναμή του».

ΠΑΙΔΕΙΑ: Ανάπηρη, παραπλανητική, κομματικοποιημένη και συνειδητά διαβρωμένη. Οι πρόγονοί μας έθεσαν τα θεμέλια των Κοινωνικών Επιστημών, για να διδάσκουν τη λογική, να καλλιεργούν τη σκέψη και το πνεύμα και να οξύνουν την αντίληψη. Τώρα, δε διδάσκονται, είτε πλασάρονται κουτσουρεμένα, πλημμελώς και διαστρεβλωμένα. Η φιλοσοφία έχει καταργηθεί και διδάσκει μόνο στη φιλολογία.

Κι όμως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την οικοδόμηση μιας χρυσής κοινωνίας. Η σύγχρονη κοινωνία διαθέτει κολοσσιαία αποθέματα χρήματος και φανταστικές ποσότητες και ποικιλίες υλικών αγαθών. Αρκεί να κινηθούν αυτοί που πρέπει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.