Τη δυσκολότερη χρονιά αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πατάτας στο Κάτω Νευροκόπι αναφορικά με το ζήτημα της τιμής, αφού όπως αναφέρουν παραγωγοί είχε πολλά χρόνια να σημειωθεί τέτοιο αρνητικό ρεκόρ χαμηλής τιμής.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που γίνονται γνωστά από το ακριτικό λεκανοπέδιο, η τιμή φέτος με την οποία καλούνται οι παραγωγοί να διαθέσουν το προϊόν τους είναι κατά πολύ μειωμένη συγκριτικά με την περσινή χρονιά. Μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος για μείωση  κοντά στο 50%. Ποσοστό μείωσης που ισοδυναμεί κυριολεκτικά με καταστροφικό σενάριο.  Το χειρότερο όμως είναι πως μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν φαίνονται σημάδια ανάκαμψης και έτσι η απογοήτευση κυριαρχεί μεταξύ των παραγωγών, που βλέπουν για μία ακόμη χρονιά τους κόπους τους να μην έχουν αποτελέσματα. Στην περίπτωση φυσικά που πρόκειται για νέους καλλιεργητές και μιλάμε ουσιαστικά για «επένδυση» στον πρωτογενή τομέα, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα.

Το τελευταίο διάστημα αφού διαφαίνεται πως δεν υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες και από τους ίδιους τους παραγωγούς μέσω των φορέων εκπροσώπησης τους. Το πρόβλημα όμως είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί εν μέσω πραγματικής κρίσης. Στηn πραγματικότητα αυτή την στιγμή ο κλάδος της πατατοκαλλιέργιας στο Κάτω Νευροκόπι βρίσκεται σε κρίση με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί σήμερα. Χαμηλή τιμή διάθεσης του προϊόντος και αυξημένο κόστος παραγωγής, δεδομένου πως είχαν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα της έλλειψης νερού.

Όσο προχωρά η συγκομιδή γίνονται αντιληπτές και οι μικρές ή μεγάλες επιπτώσεις της  έλλειψης νερού για άρδευση.     Όπως είναι γνωστό τα μειωμένα αποθέματα νερού δυσκόλεψαν τους καλλιεργητές και στέρησαν νερό σε κάποιες περιπτώσεις από πολλά χωράφια.

Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο πρόβλημα αυτή την περίοδο είναι η μειωμένη τιμή που απειλεί να εξαφανίσει τη μεγαλύτερη μερίδα των παραγωγών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν παραγωγοί, με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα και με δεδομένο πως η τιμή θα παραμείνει ίδια, λίγοι θα είναι αυτοί που θα καταφέρουν να διασωθούν. Οι περισσότεροι θα αντιμετωπίσουν κυριολεκτικά τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης και ιδιαίτερα όσοι έχουν ήδη οφειλές σε προμηθευτές εφοδίων οι οποίοι θα δυσκολευτούν να προμηθευτούν τη νέα χρονιά και όσοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τραπεζικού δανεισμού.  Όλα αυτά τους επόμενους μήνες θα μετατραπούν σε κοινωνικά προβλήματα, αφού είναι βέβαιο όπως περιγράφεται από τους παραγωγούς πως πολλοί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την ενασχόληση τους με τη γεωργία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.