Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης εκφράζουν, για πολλοστή φορά, την αγωνία τους, για το παρόν και το μέλλον της κτηνοτροφίας στην περιοχή. Στο δελτίο Τύπου που ακολουθεί αναφέρουν τα εξής: «Από τα τέλη του 2017, εφαρμόζεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης το πρόγραμμα επιτήρησης και λήψης μέτρων των τεσσάρων εξωτικών νοσημάτων (αφθώδης πυρετός, ευλογιά των προβάτων, οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών, πανώλη των μικρών μηρυκαστικών), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την εφαρμογή του προγράμματος προσελήφθηκαν με σύμβαση έξι κτηνίατροι, οι οποίοι τοποθετήθηκαν, ένας σε κάθε Νομό, εκτός του Νομού Έβρου, όπου τοποθετήθηκαν δύο κτηνίατροι. Οι κτηνίατροι αυτοί, προχωρούν σε επιτόπιους δειγματοληπτικούς ελέγχους στο ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επιτέλους, στην Περιφέρειά μας, που έχει πληγεί επανειλημμένα κι ανεπανόρθωτα από εξωτικά νοσήματα, υπάρχει, έστω και με αυτό τον τρόπο, έλεγχος και το αίσθημα της ασφάλειας στους κτηνοτρόφους.

Πληροφορηθήκαμε, δυστυχώς τυχαία, στις 16 Δεκεμβρίου 2018, ότι η σύμβαση των έξι αυτών κτηνιάτρων, δεν θα ανανεωθεί για τη νέα χρονιά. Σύμφωνα με το έγγραφο της κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., της 17-12-2018, η ανανέωση δεν θα γίνει, γιατί η ειδοποίηση για τη συνέχιση του προγράμματος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ήρθε μετά τη ψήφιση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας. Για τον παραπάνω λόγο, δεν ήταν δυνατή η πρόβλεψη του ανάλογου κονδυλίου στον προϋπολογισμού του 2019.

Ο περιφερειάρχης και οι  χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, όπως μας ενημέρωσαν προφορικά, επιθυμούν την ανανέωση των συμβάσεων των έξι κτηνιάτρων. Η κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Α.Μ.-Θ. και οι τοπικές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) τους θεωρούν απαραίτητους. Στην ίδια λογική και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως και το αρμόδιο τμήμα ζωικής παραγωγής του Υπουργείου. Δεν υπήρξε πολιτικός, ή υπηρεσιακός παράγοντας, που να μην είναι θετικός στην αναγκαιότητα συνέχισης του προγράμματος και των συμβάσεων των έξι κτηνιάτρων.

Όλοι, όμως, επικαλούνται το νομικό πλαίσιο, που φρενάρει την πρόθεσή τους για άμεση λύση του προβλήματος που έχει προκύψει. Αναρωτιόμαστε όμως, γιατί το αυτονόητο και η κοινή λογική είναι τόσο δύσκολο να εφαρμοστεί; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη, να χαθεί η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα, που θα διακοπεί για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι την επαναπροκήρυξη για την πρόσληψη του νέου προσωπικού;

Ποιος ο μηχανισμός προφύλαξης του ζωικού κεφαλαίου της Περιφέρειάς μας, με τις κτηνιατρικές Υπηρεσίες αποδεκατισμένες και ιδιαίτερα του Νομού Καβάλας και του βόρειου Έβρου, όπου υπηρετεί μόνο ένας κτηνίατρος;

Μπορείτε να διανοηθείτε να σταματήσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ., που είναι η κύρια πύλη εισόδου των εξωτικών νοσημάτων και να συνεχίζεται κανονικά στην υπόλοιπη Μακεδονία και τα νησιά;

Η επίκληση στο Θεό, δεν πιστεύουμε ότι είναι η μοναδική λύση για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου. Θυμηθείτε ότι από τους αρχαίους Έλληνες διδαχθήκαμε το «συν Αθηνά και χείρα κίνει»!

Για όλους εμάς, που ζήσαμε και ζούμε την καταστροφή της κτηνοτροφίας από τις ζωονόσους των τελευταίων, κυρίως, ετών στην Περιφέρειά μας, το κυριότερο αυτή τη στιγμή δεν είναι ο καταλογισμός ευθυνών. Το βασικό μας μέλημα είναι η λύση του προβλήματος.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι επιφορτισμένοι να εφαρμόζουν νόμους και κανονισμούς. Όταν, όμως, οι νόμοι και οι κανονισμοί ξεπερνούν το κοινό συμφέρον και την κοινή λογική, τότε πρέπει να παρεμβαίνουν οι πολιτικοί.

Ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση και συνεργασία του Υπουργείου και της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., για να δώσουν λύση στο θέμα που έχει προκύψει. Βρείτε τρόπο να ανανεώσετε τις συμβάσεις των κτηνιάτρων του προγράμματος άμεσα και σήμερα αν είναι δυνατό. Από 1-1-2019, το ζωικό κεφάλαιο της Περιφέρειάς μας είναι, πάλι, απροστάτευτο και υπεύθυνοι είστε όλοι!

Δεν θα ανεχτούμε καμία περιχαράκωση αρμοδιοτήτων, απ’ όποιον κι αν προέρχεται αυτή. Όσο γι’ αυτούς που στην κάθε παρατήρηση, κριτική, ή προτροπή των κτηνοτροφικών συλλόγων της Α.Μ.-Θ. δυσανασχετούν, τους καλούμε να ενεργοποιηθούν και να επιλύουν τα άλυτα προβλήματα της κτηνοτροφίας, που διαιωνίζονται για πολλά χρόνια. ΙΔΟΥ ΠΕΔΙΟΝ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟ, ΚΥΡΙΟΙ!!!».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.