Λίγοι γνωρίζουν ότι τα εμβατήρια: «Η Μακεδονία μας», «Αεροπόρος», «Η σημαία μας», «Ο ύμνος της Κρήτης» (καθώς και «Του Αη του ο γιος», «Ο ύμνος της 4ης Αυγούστου») είναι έργα των: Καίσαρη Ιωσήφ και Σπυρίδωνα και του Γεράσιμου Φρεν.

Καίρασης Ιωσήφ (Κέρκυρα 1845-Αθήνα 1923)

Γνωστός και ως «Ο Έλλην Γιόχαν Στράους», διδάχθηκε τα πρώτα μαθήματα μουσικής από τον Μάντζαρο. Τον συνεχάρη ο Βέρντι και το 1872 ανέλαβα τη Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδος. Προσχώρησε στη Στρατιωτική Μουσική και το 1909 ήταν λοχαγός. Πιο πριν είχε εξελιχθεί σε καλλιτεχνικό παράγοντα σε επιθεωρήσεις και κωμειδύλλια.

Καίσαρης Σπυρίδων (Κέρκυρα 1857-Αθήνα 1946)

Αδελφός του Ιωσήφ και αυτός μαθητής του Μάντζαρου. Σε όλη του τη ζωή διηύθυνε στρατιωτικές ορχήστρες και Φιλαρμονικές. Το 1888 έγινε αρχιμουσικός του Πυροβολικού. Το 1896 στους Ολυμπιακούς ήταν επικεφαλής της Φιλαρμονικής Αθηνών. Έφυγε το 1922 οριστικά από το στρατό, αλλά συνέχισε σε διάφορες μουσικές δραστηριότητες.

Φρεν Γεράσιμος (Κέρκυρα 1903)

Υπήρχε αρχιμουσικός Φιλαρμονικών του Στρατού και συνθέτης ως το 1923 ως μόνιμος λοχίας. Κατετάγη στην Μπάντα του Ναυτικού και εξελισσόμενος σε υποπλοίαρχος, από το 1932-36 έγινε διευθυντής στο Κεντρικό Προγυμναστήριο Πάρου ως το 1941. αποστρατεύθηκε το 1949, αλλά κατετάγη στη Φιλαρμονική της Χωροφυλακής με βαθμό μοιράρχου και ταγματάρχη. Το εμβατήριο «Η Μακεδονία μας» είναι σύνθεση δική του, όπως και ο Ύμνος της 4ης Αυγούστου. Μια άλλη φορά θα γράψουμε για τα γνωστά εμβατήρια των τριών μουσουργών μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.