Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης έφερε στο προσκήνιο την άνοια, η πιο συχνή μορφή της οποίας είναι η νόσος Alzheimer.  Στην Ελλάδα υπάρχουν 200.000 άτομα με άνοια, με ετήσιο οικονομικό κόστος τα τρία δισεκατομμύρια.

Η νόσος Alzheimer χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση στον εγκέφαλο δύο παθολογικών πρωτεϊνών, του β-αμυλοειδούς και της Ι πρωτεΐνης που προκαλούν εκφύλιση των νευρώνων του.

Οι διαταραχές μνήμης, λόγου, απώλεια προσανατολισμού στο χώρο και χρόνο και έκπτωση καθημερινής λειτουργικότητας, είναι τα συμπτώματα. Έρχονται αλλαγές στην προσωπικότητα, συχνά σωματικά ενοχλήματα και ψυχιατρικά συμπτώματα, η ευερεθιστότητα, ο αρνητισμός, το παραλήρημα και οι ψευδαισθήσεις. Μεσολαβούν 10 χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων ως τα τελικά στάδια της νόσου. Μόνο ένα μικρό ποσοστό 3 ή 4 φορές μεγαλύτερο από άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό είναι ο κίνδυνος νόσησης του πρώτου βαθμού συγγενών των ατόμων με Alzheimer.

Οι επιπτώσεις άνοιας μειώνονται, με τη διακοπή καπνίσματος, με άσκηση, με διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια. Επίσης έλεγχος παχυσαρκίας, διαβήτη και υπέρτασης.

Η άνοια αφορά άτομα άνω των 65. Αρχίζει από προοδευτική έκπτωση νοητικών λειτουργιών όπως: η προσοχή, η μνήμη, ο λόγος.

Υπάρχουν δραστηριότητες που βοηθούν στην άσκηση των νοητικών λειτουργιών όπως είναι τα χόμπι, οι κοινωνικές δραστηριότητες, τα επιτραπέζια παίγνια, τα σταυρόλεξα, τα Sudoku, οι οικιακές δραστηριότητες και άλλα.

Υπάρχει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ιδρυθείς το 2002 που ασχολείται με την άνοια και τη νόσο Alzheimer με 4.550 μέλη. Εκδίδει και διανέμει ενημερωτικά έντυπα. Για οτιδήποτε θελήσουν να ενημερωθούν οι συγγενείς των πασχόντων, να απευθυνθούν: Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών: Μ. Μουσούρου 89 και Στίλπωνος, 33 11636 Αθήνα, τηλέφωνο 2107013271, ταχ. 2106012239.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.