Ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση», σχολιάζοντας την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Θάσου, εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Μετά από αίτημα και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Θάσου με θέμα την επιδημιολογική κατάσταση στο νησί, μετά την αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid-19. Η δημοτική Αρχή, για άλλη μια φορά, υιοθετώντας την εγκληματική τακτική της κυβέρνησης, κινήθηκε στη λογική της «ατομικής ευθύνης» και πρόκρινε ως μοναδικό μέτρο αντιμετώπισης της σοβαρής κατάστασης το κλείσιμο των σχολικών μονάδων.

Η εμφάνιση θετικών κρουσμάτων covid-19 σε μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων του νησιού αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που άνοιξε τα σχολεία, χωρίς να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών. Δεν ικανοποίησε κανένα από τα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών, του γονεϊκού κινήματος για μείωση των μαθητών ανά αίθουσα, με αποτέλεσμα να «στοιβάζονται» οι μαθητές σε αίθουσες «κλουβιά», δεν έκανε καμία επιπλέον πρόσληψη εκπαιδευτικών, δεν αύξησε τις αίθουσες διδασκαλίας, δεν προσέλαβε το επαρκές μόνιμο προσωπικό στον τομέα της καθαριότητας των σχολείων.

Η απροθυμία, έως ουσιαστική άρνηση, της κυβέρνησης να κάνει συχνά και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία του νησιού κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί μέχρι να βγει στην επιφάνεια. Δεν είναι τυχαίο ότι, η πρώτη και η μεγαλύτερη έκρηξη κρουσμάτων παρατηρήθηκε στο σχολείο του Πρίνου, όπου υπάρχει συστέγαση Γυμνασίου και Δημοτικού σε μικρές αίθουσες, με ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας, με 25αρια τμήματα και χωρίς να γίνεται κανένας προληπτικός έλεγχος. Το ίδιο θα συμβεί και σε εργασιακούς χώρους, όπου κουβέντα δεν γίνεται από κανέναν για συνεχή και επαναλαμβανόμενα τεστ. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, για το αν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ζητάμε άμεσα για τις επόμενες μέρες να περάσει το κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ. από όλα τα σχολεία του νησιού, να γίνουν τεστ σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, ώστε να υπάρχει σταθερή παρακολούθηση του επιδημιολογικού φορτίου και από τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν, να εισηγηθεί ο Δήμος για το κλείσιμο, ή όχι, των σχολείων. Αντίστοιχα, να γίνουν επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλα τα χωριά του νησιού. Να υπάρξει αύξηση των δρομολογίων του ΚΤΕΛ που μεταφέρουν τους μαθητές στα σχολεία, για να μην υπάρχει συγχρωτισμός.

Να γίνει, με ευθύνη των αρμόδιων Υπηρεσιών του κράτους, οργανωμένη ιχνηλάτηση των επαφών. Να δοθεί άδεια ειδικού σκοπού, χωρίς μισθολογικές επιπτώσεις, σε όλους τους γονείς που είναι αναγκασμένοι από το κλείσιμο των σχολείων και παιδικών σταθμών. Να αυξηθούν τα δρομολόγια της γραμμής Πρίνου-Καβάλας. Παράλληλα, είναι ανάγκη να δυναμώσει ο κοινός αγώνας των σωματείων, των μαζικών φορέων, των συλλόγων γονέων του νησιού για να παρθούν από κυβέρνηση και τοπική διοίκηση όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού του νησιού. Για να γίνουν προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών όλων των ειδικοτήτων, ώστε να καλυφτούν όλα τα κενά στο Κέντρο Υγείας Πρίνου. Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού, με τον έγκαιρο εφοδιασμό εμβολίων, τη στελέχωση του Κ.Υ. Πρίνου με τον απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.