Μαθητές του Γενικού Λυκείου Νευροκοπίου βραβεύτηκαν από τον πρόεδρο της Βουλής:Μάζεψαν 6.000 υπογραφές για τα γλυπτά του Παρθενώνα  

0
15

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, αποδεχόμενος την πρόταση της βουλευτού Δράμας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κίνημα Αλλαγής, Χαράς Κεφαλίδου, βράβευσε την περασμένη Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Κάτω Νευροκοπίου, για την πρωτοβουλία τους να κατασκευάσουν ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, με σκοπό την συλλογή υπογραφών για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, σε μία δράση με σύνθημα: «Μπορούμε να γίνουμε πολλοί», με την οποία καλούν όλα τα σχολεία να συμβάλλουν στην προσπάθεια επανένωσης του σπουδαίου μνημείου όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο Κ. Τασούλας συνεχάρη τους 21 μαθητές και μαθήτριες από το ακριτικό Κάτω Νευροκόπι και είπε: «Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να πετύχουμε την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, είναι η δημοσιότητα. Η πρωτοβουλία σας προστίθεται σε πολλές άλλες κρατικές και ιδιωτικές προσπάθειες. Η πίεση που ασκείται στην Αγγλία, δεν είναι ούτε νομικής, ούτε πολιτικής τάξεως, είναι ηθικής τάξεως και κάποια στιγμή, που θα αισθανθούν ότι αυτή η πίεση είναι αφόρητη, θα δημιουργηθεί ένας λόγος, που θα τον στηρίξουν και τα μάρμαρα θα επιστραφούν. Είμαστε σε αυτή την φάση που χτίζεται σιγά-σιγά η ώρα που η ιδέα θα γίνει ακαταμάχητη κι εσείς έχετε συμβάλλει στο να γίνει ακαταμάχητη αυτή η ιδέα». Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επεσήμανε ότι, επειδή τα γλυπτά είναι ακρωτηριασμένα, η επανένωσή τους δεν απειλεί τα μουσεία που φιλοξενούν αυτούσια έργα τέχνης από άλλες περιοχές.

Ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Κάτω Νευροκοπίου, Αν. Μωυσιάδης, παρέδωσε στον πρόεδρο το ηλεκτρονικό αρχείο με τις 6.000 υπογραφές από μαθητές και εκπαιδευτικούς, που έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα και ενημέρωσε για επαφές που γίνονται, με στόχο την συνεργασία με εκπαιδευτικές δομές στην Μεγάλη Βρετανία που αναπτύσσουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Στην βράβευση των μαθητών και των μαθητριών παρέστησαν: ο βουλευτής Δράμας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και ο βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Καιρίδης, που έλκει την καταγωγή του από την Δράμα. Οι μαθητές και οι τρεις (3) συνοδοί εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Αντικρίζοντας την ελευθερία! Στην Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά». Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Βουλής των Ελλήνων, για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας στο ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, ο πρόεδρος τίμησε την εικαστικό, Πηνελόπη Βλαχογιάννη, για την δωρεά προς την Βουλή του ψηφιακού εικαστικού έργου με τίτλο: “The Missing One”, που απεικονίζει κεφαλή Καρυάτιδας μέσα από τα χρώματα της θάλασσας και του ελληνικού ουρανού. Το ψηφιακό έργο θα αναπαραχθεί σε αντικείμενα που θα προσφέρονται από την Βουλή των Ελλήνων ως εθιμοτυπικό δώρο εντός κι εκτός Ελλάδας.

Η βουλευτής Δράμας, Χαρά Κεφαλίδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με πολύ μεγάλη χαρά και συγκίνηση υποδέχτηκα τους μαθητές και τους καθηγητές του Γενικού Λυκείου Κάτω Νευροκοπίου στην Βουλή των Ελλήνων. Η εξαιρετική πρωτοβουλία των μαθητών, με την δημιουργία ιστοσελίδας συλλογής υπογραφών για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, βραβεύτηκε από τον πρόεδρο της Βουλής. Η ανταπόκριση της Βουλής των Ελλήνων έχει τεράστια συμβολική αξία, γιατί αποκαθιστά μία σχέση εμπιστοσύνης των αυριανών πολιτών με την Πολιτεία. Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τους καθηγητές τους. Εύχομαι καλή πρόοδο και κάθε επιτυχία στην ζωή τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.