Ανακοινώθηκε τον Μάιο και υπογράφηκε τον Ιούλιο. Αναφερόμαστε στο μνημόνιο για την παραχώρηση του παλιού στρατοπέδου «Ανδρικάκη», που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό της Δράμας, για την δημιουργία θεματικού πάρκου οπτικοακουστικών μέσων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που ανοίγει νέα προοπτική ανάπτυξης για τον τόπο μας. Ο χώρος θα αποτελέσει πόλο πολιτισμού και ανάπτυξης», δήλωσε ο δήμαρχος, Χριστόδουλος Μαμσάκος.

Μακάρι, δήμαρχε, η Δράμα να γίνει το ελληνικό Hollywood, η «Μέκκα» του κινηματογράφου στην Ελλάδα και να στηθεί μία νέα μεγάλη βιομηχανία στην περιοχή. Θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για εργασία, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συγκράτηση του ντόπιου πληθυσμού και την προσέλκυση ξένων.

Διότι, το μείζον πρόβλημα στην περιφέρεια, είναι η συρρίκνωση του παραγωγικού πληθυσμού. Όσοι και όσες μπορούν να εργαστούν, αλλά δεν βρίσκουν αντικείμενο και θέση εργασίας με σταθερό και αξιοπρεπές εισόδημα, αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας και το εξωτερικό. Έτσι συρρικνώνεται ο πληθυσμός και μαραζώνει η περιοχή. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των προηγούμενων δεκαετιών, που αποψίλωσε την ύπαιθρο και διόγκωσε την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα. Και παράλληλα, οδήγησε δεκάδες χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες στο εξωτερικό.

Η δημιουργία του θεματικού πάρκου οπτικοακουστικών μέσων στο παλιό στρατόπεδο «Ανδρικάκη», είναι ένα θετικό βήμα, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει άρδην την αρνητική κατάσταση στον Νομό Δράμας, όπως καταγράφηκε στην τελευταία απογραφή του πληθυσμού με το διψήφιο ποσοστό (12%) μείωσης. Ο Νομός Δράμας χρειάζεται κι άλλους «πόλους» για να αναπληρώσει, καταρχάς, τον πληθυσμό που έχασε και, σε δεύτερη φάση, να προσελκύσει είτε τους Δραμινούς που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, είτε κόσμο από άλλα μέρη της χώρας και εκτός Ελλάδας.

Η κατάσταση θα αλλάξει, πιστεύουμε, αν εφαρμοστεί μία πραγματική πολιτική αποκέντρωσης και οι τοπικοί άρχοντες, σταματήσουν να είναι οι εκπρόσωποι των κυβερνώντων στις τοπικές κοινωνίες. Το κλειδί είναι, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ζήσουν οι πολίτες στην περιφέρεια, να παράγουν και να φτιάξουν οικογένεια. Όλα αυτά τα έτη, ο κόσμος στην ελληνική περιφέρεια και ειδικότερα στον Νομό Δράμας χόρτασε από λόγια και υποσχέσεις για ανάπτυξη χωρίς αντίκρισμα. Θέλει πράξεις και αποτέλεσμα, για να αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη του προς τους πολιτικούς που αποφασίζουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.