Η αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για την ενίσχυση επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του covid-19 αυξάνεται και οργανώνεται. Την περασμένη Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Επιμελητήριο Καβάλας, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση για τον τρόπο διαμαρτυρίας. Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να εκδώσουν το ακόλουθο ψήφισμα: «Στην Καβάλα 23 Οκτωβρίου 2020, οι παρακάτω φορείς πραγματοποίησαν κοινή συνάντηση στο Επιμελητήριο Καβάλας, σχετικά με τις ελλείψεις και αδικίες του προγράμματος της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. «ενίσχυση επιχειρήσεων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη».

Διαπιστώνουμε και επισημαίνουμε ότι, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με τα Επιμελητήρια, καθώς και με άλλους παραγωγικούς συλλογικούς φορείς, με αποτέλεσμα, όπως να εντοπίζονται στον τελικό οδηγό εφαρμογής τόσο προβληματικές διατάξεις, όσο και αστοχίες.

Διαπιστώνουμε, δυστυχώς, ότι πρόκειται για ένα εντελώς διαφοροποιημένο πρόγραμμα σε σχέση με τα αντίστοιχα άλλων Περιφερειών, με πολλές αδικίες για τις εποχικές, κυρίως, επιχειρήσεις (τουρισμού, εστίασης, εμπορίου), που πραγματικά έχουν πληγεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Διαπιστώνουμε ότι, δεν συνάδει με την εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την 28/09/2020, που ενέκρινε το ελληνικό καθεστώς ύψους 1,5 δις ευρώ, για τη στήριξη των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε 12 Περιφέρειες (μεταξύ αυτών και η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ.) που πλήττονται από τον κορονοϊό, όπου με σαφήνεια αναφέρεται ότι: «η δημόσια στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων για κεφάλαια κίνησης ως ποσοστό των δαπανών τις οποίες οι δικαιούχοι πραγματοποίησαν το 2019».

Διαπιστώνουμε ότι, επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο, στον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση στις 19/03/2020 και δεν αξιολογεί κανένα άλλο κριτήριο.

Διαπιστώνουμε ότι, σε κανένα σημείο του προγράμματος δεν λαμβάνεται υπόψη ο παράγοντας της εποχικότητας, που διέπει κατά κύριο λόγο τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και ιδιαίτερα της Θάσου και της Σαμοθράκης, αλλά και όσων άλλων αντίστοιχου προφίλ λειτουργούν κυρίως στην παράκτια ζώνη της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. Αυτό έχει ως συνέπεια, οι εποχικές επιχειρήσεις, αφού δεν λειτουργούσαν εκείνη τη χρονική περίοδο που ορίζεται από την 19η Μαρτίου 2020, να έχουν μηδέν δηλωμένους εργαζόμενους και να δικαιούνται μόλις 2.000,00€, ενώ σε άλλη Περιφέρεια, θα μπορούσαν να λάβουν μέχρι και 50.000,00€, αφού οι επιχειρήσεις εκεί επιδοτούνται σύμφωνα με τους λειτουργικές δαπάνες του 2019. Να τονίσουμε ότι, τον Μάρτιο του 2019, καμία από τις εποχικές επιχειρήσεις δεν είχε ανοίξει, αφού με σχετική απόφαση της κυβέρνησης, για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας, οι εποχικές επιχειρήσεις επιτράπηκε να ανοίξουν στις 18/06/2020 και επομένως έχουν μηδέν εργαζόμενους τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που ζητάει το πρόγραμμα και ως εκ τούτου, δεν θα λάβουν την επιχορήγηση σύμφωνα με τις πραγματικές τους ανάγκες.

Προτείνουμε στον περιφερειάρχη και στην αρμόδια Διαχειριστική Αρχή: Α) να επανεξετάσουν το λανθασμένο σκεπτικό του προγράμματος και να αλλάξει η σχετική ημερομηνία και να προσαρμοσθεί στα δεδομένα των εποχικών επιχειρήσεων, κατανοώντας με ρεαλισμό, την ιδιαιτερότητα και αναγνωρίζοντας πλήρως τις επιπτώσεις που έχουν υποστεί αυτές οι επιχειρήσεις, Β) να επανεξετάσουν και προτείνουν ένα νέο πρόγραμμα για τις εποχικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υποστεί σοβαρή μείωση του τζίρου τους, λαμβάνοντας υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες τους σε κεφάλαια κίνησης και απαιτούμενες λειτουργικές δαπάνες, προκειμένου να μη κλείσουν οριστικά και για να μπορέσουν να κρατηθούν ζωντανές και την επόμενη δύσκολη τουριστική χρονιά, Γ) να αυξηθούν τα ποσά της επικείμενης επιχορήγησης, αφού είναι σημαντικά μικρότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά των προγραμμάτων που εφαρμόζονται σε άλλες Περιφέρειες, όπου έχουν πληγεί ομοειδείς επιχειρήσεις. Αυτό ενισχύει τη συνθήκη του αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς επιχειρήσεις όμορων περιοχών θα επιδοτηθούν ανισομερώς, με αποτέλεσμα κάποιες να καταφέρουν να καλύψουν ζημίες της πανδημίας και κάποιες (αυτές της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.) όχι, Δ) να αλλάξει το παράδοξο και αρνητικό σημείο, που αναφέρεται στο συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται στην επιχείρηση (de minimis) και στην Περιφέρεια μας εναρμονίζεται με τον Καν. ΕΕ1407/2013 και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000,00€ για την τριετία, ενώ σε άλλες Περιφέρειες εναρμονίζεται με την αρ. 19.3.2020/C(2020) 1863 Κοινοτική ανακοίνωση, όπου το συνολικό ανώτατο όριο είναι 800.000,00€. Αυτό σημαίνει ότι, εκατοντάδες επιχειρήσεις, που τα τελευταία τρία χρόνια, είτε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, είτε μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, είτε ΤΕΠΙΧ κ.α., έχουν λάβει επιχορηγήσεις ύψους 200.000,00€, δεν θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση στο εν λόγω πρόγραμμα και μάλιστα κινείται τιμωριτικά στις επιχειρήσεις, που τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει και έχουν καλύψει το ποσό αυτό Ε) να υπάρξει μέριμνα, ώστε το ποσό της επιδότησης που θα δοθεί στην κάθε επιχείρηση, να μην κατάσχεται και να μη συμψηφίζεται με οφειλές των επιχειρήσεων, σε ασφαλιστικές, τραπεζικές και φορολογικές υποχρεώσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.