Η κατασκευή αυτοκινητόδρομων και η βελτίωση του υπόλοιπου εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου μείωσε σημαντικά τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων και των θυμάτων από αυτά στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο αριθμός των θυμάτων παραμένει πολύ υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Άραγε, στα θύματα προσμετρούνται και τα άτομα που (συνεχίζουν να) εισέρχονται παράνομα στη χώρα από την ελληνοτουρκική μεθόριο στον ποταμό Έβρο; Στα μηνιαία δελτία που εκδίδει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, πάντως, περιλαμβάνονται όλα τα συμβάντα και όλα τα θύματα.

Οι ανήλικοι οδηγοί και χωρίς την νόμιμη άδεια οδήγησης, που μεταφέρουν τους παράνομους μετανάστες, έχουν προκαλέσει αρκετά και σοβαρά τροχαία ατυχήματα στην Εγνατία οδό, ενώ τον τελευταίο καιρό επιλέγουν το επαρχιακό οδικό δίκτυο, ή εισέρχονται και σε κατοικημένες περιοχές! Το πρόβλημα εντείνεται και είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την οδική ασφάλεια και οφείλουμε να υπολογίζουμε.

Ένας δεύτερος παράγοντας είναι ο λεγόμενος οδικός τουρισμός. Η βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης δέχεται πολλές χιλιάδες αυτοκίνητα από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Στις χώρες αυτές, όπως αναφέρει έρευνα, υπάρχει μεγάλο ζήτημα οδικής ασφάλειας. Αντιλαμβάνεστε πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, όταν έρχονται στην Ελλάδα χιλιάδες οδηγοί από χώρες που είναι χαμηλά στη λίστα της οδικής ασφάλειας.

Ένας κρίσιμος παράγοντας, ακόμα, είναι η υψηλή συγκέντρωση οχημάτων στα αστικά κέντρα, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι φανερό, νομίζουμε, πως η οδηγική συμπεριφορά και παιδεία των Ελλήνων δεν βελτιώθηκε. Η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων (κατά 45% από το έτος 2010) είναι αποτέλεσμα της αναβάθμισης του οδικού δικτύου. Στις πόλεις και στα άλλα αστικά κέντρα, η οδική ασφάλεια δοκιμάζεται καθημερινά.

Η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) καταβάλλει συνέχεια προσπάθεια, ώστε να βελτιωθεί η κυκλοφοριακή αγωγή. Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, την περασμένη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, αστυνομικοί υπάλληλοι των Υπηρεσιών Τροχαίας των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., έκαναν διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού για την κυκλοφοριακή αγωγή στους μαθητές και τους γονείς. Διότι, η οδική ασφάλεια αφορά τους οδηγούς, τους πεζούς και τους πολίτες όλων των ηλικιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.