Μετά την έγκριση της πρότασης στο πρόγραμμα των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Σ.Β.Α.Α.), ο Δήμος Καβάλας κατάφερε να αποσπάσει τη θετική γνωμοδότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας, του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. και του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, για την παραχώρηση τμημάτων του παραλιακού μετώπου της πόλης. «Η συνεργασία αυτή, είναι μία σημαντική αφετηρία για το μέλλον της Καβάλας. Σας καλωσορίζω στην πόλη των ανοιχτών οριζόντων, στη «γαλάζια» πόλη», είπε η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017, όπου έγινε η ανακοίνωση της παραχώρησης από την ίδια και τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

«Ένα κεφάλαιο από τα διαχρονικά και δίκαια αιτήματά μας κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»

Στον Δήμο Καβάλας παραχωρούνται η έκταση στο Καρνάγιο, το μεγαλύτερο τμήμα του πάρκου Φαλήρου, ενώ υπάρχει θετική πρόταση και για ένα χώρο στην αποθήκη του τελωνείου στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος». «Με την απόφαση αυτή, ένα κεφάλαιο από τα διαχρονικά και δίκαια αιτήματά μας κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δυόμισι χρόνια αγώνων, προσπαθειών, αμέτρητων ωρών εργασίας, πολλών ταξιδιών, δικαιώνονται. Με πίστη και πειθώ, ένα από τα αιτήματα μας βρήκε ανταπόκριση. Κομβικό ρόλο στην επιτυχή αυτή έκβαση διαδραμάτισε, αναμφισβήτητα, η πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Απομένουν, πλέον, οι τυπικές διαδικασίες, ώστε να αποδοθούν στον Καβαλιώτικο λαό, εκεί όπου ανήκουν, οι εκτάσεις», αναφέρει το δελτίο Τύπου του Δήμου Καβάλας.

«Η Καβάλα είναι άρρηκτα δεμένη με τη θάλασσα και τη χερσαία ζώνη του λιμανιού. Αναπνέει από αυτή, αλλά και το λιμάνι υπάρχει γιατί υπάρχει η πόλη. Θέλω να αναφέρω στο σημείο αυτό, ότι εδώ, σε αυτό τον τόπο, έφτασε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, ήταν η αφετηρία μιας πορείας που άλλαξε τη μοίρα της Ευρώπης, ήταν η αρχή του Χριστιανισμού. Τόπος συνάντησης λαών και πολιτισμών διαχρονικά, η Νεάπολις, η Χριστούπολις, η σημερινή Καβάλα. Μήλον της έριδος εχθρών, αλλά και συμμάχων, στα νεώτερα ιστορικά χρόνια. Ήταν όμως και η αρχή για μία νέα ζωή για χιλιάδες Έλληνες της Ανατολής, που βρήκαν εδώ στοργικό καταφύγιο μετά από μία ανείπωτη για το έθνος καταστροφή», δήλωσε η δήμαρχος Καβάλας.

Ο υπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή το καλωσόρισμα της δημάρχου και την αναφορά της στον ιστορικό δεσμό της Καβάλας με τη θάλασσα και το λιμάνι της. Η δήμαρχος σημείωσε, ακόμα, ότι ο Δήμος Καβάλας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρωτοβουλία των Δήμων με λιμάνια, για τη διεκδίκηση των χερσαίων ζωνών των λιμανιών.

Στο Καρνάγιο, είπε, θα εξωραϊστεί η μικρή παραλία για τους λουόμενους και θα στεγαστεί ένα μουσείο ναυπηγοεπισκευαστικής τέχνης. Το πάρκο Φαλήρου θα γίνει χώρος πολιτιστικών, αθλητικών κ.ά δραστηριοτήτων, που θα χαίρονται οι Καβαλιώτες και θα προσελκύουν επισκέπτες. Ο μεγάλος στόχος, ωστόσο, είναι η αξιοποίηση της αποθήκης του τελωνείου για πολιτιστικές δράσεις και για τη στέγαση του ναυτικού μουσείου. «Θέλουμε να κάνουμε το κτίριο του τελωνείου πόλος έλξης για την πόλη», δήλωσε.

Ο Π. Κουρουμπλής είπε ότι: «Η βούληση της κυβέρνησης, είναι να συνεχιστούν οι παραχωρήσεις με αδιάλειπτο τρόπο και να γίνει η συνεργασία με τους φορείς πιο αποτελεσματική. Ευελπιστώ, ότι ο Δήμος Καβάλας θα αξιοποιήσει τους χώρους με τον καλύτερο τρόπο και προς όφελος των πολιτών». Νωρίτερα, ο υπουργός άκουσε τα αιτήματα των λιμενεργατών, των συμβασιούχων εργαζομένων στον Δήμο Καβάλας και το αίτημα, που του μετέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, σχετικά με την μεταβίβαση της αρμοδιότητας των δρομολογίων στις πορθμειακές γραμμές, από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Τον υπουργό Ναυτιλίας συνόδευαν στην επίσκεψη του στην Καβάλας οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στελέχη του Υπουργείου, του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.