Τόσο πριν, όσο και κατόπιν της υπογραφής της «συμφωνίας» στις Πρέσπες, μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και των Σκοπίων, ο πρόεδρος και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μιλούν για μία εθνικά επιζήμια συμφωνία. Το ίδιο ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη σύσκεψη με μέλη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, στην οποία συμμετείχε και ο βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης.

Η σύσκεψη αφορούσε τις επιπτώσεις που έχει στα ελληνικά προϊόντα τα οποία φέρουν την ονομασία «Μακεδονικό», η εφαρμογή της «συμφωνίας» στις Πρέσπες. Υπάρχουν προϊόντα, τα οποία είναι κατοχυρωμένα με την ένδειξη Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), ωστόσο οι Σκοπιανοί εκμεταλλεύονται την ονομασία «Μακεδονικό», για να προωθήσουν δικά τους προϊόντα, όπως συνέβη προ μερικών εβδομάδων στη διεθνή έκθεση οίνου στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, όπου οι Σκοπιανοί πρόβαλαν τα «Μακεδονικά κρασιά» τους!

Δεν είναι αρκετό, θεωρούμε, ο πρόεδρος και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να χαρακτηρίζουν τη «συμφωνία» στις Πρέσπες εθνικά επιζήμια. Οφείλουν να δηλώσουν, επίσης, τι θα πράξουν συγκεκριμένα, ώστε η επιζήμια αυτή συμφωνία να ακυρωθεί το συντομότερο, πριν πάρουν μεγαλύτερη διάσταση οι επιπτώσεις για την Ελλάδα. Διότι, είναι αστείο να θεωρείται επίπτωση για τα Σκόπια, ότι λόγω της «συμφωνίας», αναγκάστηκαν να αλλάξουν την ονομασία στο στάδιο που αγωνίζεται η εθνική τους ομάδα ποδοσφαίρου, που ήταν «Φίλιππος ο 2ος».

Η καπηλεία, όμως, των ποιοτικών και διεθνώς γνωστών ελληνικών προϊόντων, που φέρουν την ονομασία «Μακεδονικό», θα επιφέρει σοβαρή ζημία στις ελληνικές επιχειρήσεις και στην οικονομία της Ελλάδας. Έως ότου ξεκαθαρίσει το ζήτημα αυτό και τα άλλα, που απορρέουν» από τη διακρατική (και όχι διεθνή) «συμφωνία» μεταξύ Ελλάδας-Σκοπίων, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει βέτο στην έναρξη της διαδικασίας ένταξης του γειτονικού κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, τα Επιμελητήρια και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς, επομένως, να ζητήσουν από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, που εκτιμάται ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, να δεσμευτεί πως δεν θα συναινέσει στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον δεν σταματήσει η προπαγάνδα και κατά των ελληνικών προϊόντων. Κι αν οι γείτονες δεν τηρήσουν, στο ακέραιο, τα συμφωνηθέντα, να ακυρώσει, με δημοψήφισμα και εν συνεχεία στη Βουλή, τη «συμφωνία» που υπογράφηκε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here