Την δική τους «μάχη» δίνουν οι κτηνοτρόφοι του Κάτω Νευροκοπίου την περίοδο αυτή, δεδομένου πως η φροντίδα ζώων κάτω από τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες της περιοχής δεν είναι μόνο δαπανηρή υπόθεση αλλά και πραγματικά πολύ δύσκολη.

Τις τελευταίες ημέρες και αφού υποχώρησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα οι κτηνοτρόφοι μετρούν τις «πληγές» τους. Πέρα από ζημιές σε εγκαταστάσεις, αυτό που προκαλεί ανησυχία στους κτηνοτρόφους είναι η απώλειες ζωικού κεφαλαίου.

Είναι γεγονός πως αυτό που όλοι απεύχονταν να συμβεί, συνέβη και έτσι τώρα οι κτηνοτρόφοι μετρούν απώλειες ζώων. Κυρίως νεογέννητα αμνοερίφια και μάνες στα ίδια κοπάδια, είναι το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών.

Όπως σημειώνουν κτηνοτρόφοι της περιοχής, οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ο κύριος λόγος που προκαλούνται οι απώλειες αυτές. Τα ζώα δεν μπορούν να αντέξουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες όποια φροντίδα και αν υπάρχει από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι είναι εύλογο πως δεν θέλουν να μετρούν απώλειες στα κοπάδια τους. Να σημειωθεί επίσης πως τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν παρέλθει ως προς τις χιονοπτώσεις, η θερμοκρασία όμως παραμένει «ακραία χαμηλή».

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την αναγκαστική αύξηση της δαπάνης για χρήση ζωοτροφών, αφού τα ζώα παραμένουν σταβλισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι αρκετά για να επιφέρουν ένα ακόμα οικονομικό πλήγμα στους δοκιμαζόμενους από κάθε άποψη κτηνοτρόφους της ακριτικής περιοχής.

Το πρόβλημα μεταξύ άλλων ανέδειξε και η πρόσφατη επίσκεψη του αρμόδιου θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κου Εφραιμίδη, στην περιοχή προκειμένου να έχει ο ίδιος ενημέρωση μεταξύ άλλων προβλημάτων και για τις ζημιές που προκάλεσε ο φετινός χειμώνας. Στην ίδια κατεύθυνση φυσικά και η πρόσφατη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Δράμας για την εκτίμηση της κατάστασης.  Αναλυτικότερο ρεπορτάζ στο επόμενο φύλλο του Ξ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.