Χωρίς προβλήματα προχωρά η συγκομιδή της πατάτας με χαρακτηριστικό στοιχείο όμως τον μικρό αριθμό παραγωγών που έχουν ξεκινήσει την διαδικασία. Αιτία φυσικά για την… «απροθυμία» των καλλιεργητών να μαζέψουν την παραγωγή τους είναι οι δραματικά χαμηλές τιμές με τις οποίες ζητούν την παραγωγή οι έμποροι και οι μεσάζοντες, οι οποίες φυσικά έχουν «καθηλώσει» και τους παραγωγούς εκτός χωραφιών.

Όλα δείχνουν πως η χρονιά αυτή που ξεκίνησε με πολύ καλές προϋποθέσεις, θα αποτελέσει μία ακόμη «τραυματική» εμπειρία για πολλούς καλλιεργητές. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι καλλιεργητές οι τιμές έχουν υποχωρήσει  ακόμα και σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα όταν κυμαίνονταν στα όρια του κόστους παραγωγής και φυσικά στα όρια αντοχής των παραγωγών. Πλέον έχουν υποχωρήσει ακόμα περισσότερο και πλέον οι καλλιεργητές πωλούν μόνο από ανάγκη προκειμένου να καλύψουν τις απολύτως άμεσες και αναγκαίες υποχρεώσεις τους. Η συνέχεια βεβαίως θα είναι πραγματικά δυσάρεστη με τις υποχρεώσεις να διατηρούνται και να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν, ο τραπεζικός δανεισμός για πολλούς καλλιεργητές να είναι θηλιά στο λαιμό τους και φυσικά για όλους να έχουν την αγωνία να καλύψουν και τις ανάγκες του οικογενειακού τους προϋπολογισμού. Οι πρώτες ανάγκες για πολλές οικογένειες έφτασαν και κυρίως για  νεότερες ηλικιακά αφού με την έναρξη της σχολικής χρονιάς καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή δαπάνη.

Μέσα σε όλα αυτά έρχονται στην επιφάνεια και κάποια προβλήματα στην παραγωγή η οποία δείχνει να έχει επηρεαστεί λίγο ή πολύ από τις καιρικές συνθήκες και κυρίως από τις υψηλές θερμοκρασίες που «ταλαιπώρησαν» τις καλλιέργειες το προηγούμενο διάστημα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.