Το σχέδιο για την ανέγερση του μεγάρου παγκόσμιου Ποντιακού ελληνισμού Σουρμένων στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, παρουσίασε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ιωάννης Κωνσταντάτος. Στην παρουσίαση παραβρέθηκε και η πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Την χρηματοδότηση του έργου ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Δρ. Σπύρος Λάτσης.

Το «σπίτι» των απανταχού Ποντίων

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, αφού το Μέγαρο Παγκόσμιου ελληνισμού Σουρμένων, για τα επόμενα 100 έτη, θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο για όλη την ομογένεια και τους απανταχού Πόντιους. Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης δήλωσε: «Σήμερα, εκατό χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και εκατό χρόνια από την παρουσία των πρώτων προσφύγων στα Σούρμενα, παρουσία της αυτού εξοχότητας της προέδρου της Δημοκρατίας, της πολιτικής ηγεσίας, υπουργών, βουλευτών και δημάρχων, καθώς και εκπροσώπων Ποντιακών σωματείων απ’ όλο τον κόσμο που μας βλέπουν ζωντανά, γεννήθηκε το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού ελληνισμού Σουρμένων, ένα κτήριο ορόσημο, ένα όνειρό μας, μία διεκδίκησή μας στον χώρο του παλιού αεροδρομίου, που συμβολίζει την ζωή και την αναγέννηση του Πόντου, που έχει ως απεικόνιση την Παναγία Σουμελά, τον Πυρρίχιο χορό, τον Εύξεινο Πόντο και στο κέντρο το κενό συμβολίζει τις ζωές που χάθηκαν, αλλά δεν ξεχάστηκαν. Συνεχίζουμε την μακρά παράδοση δημιουργίας των τριάντα αιώνων πολιτισμού του Πόντου».

O διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας LAMDA Development, Οδυσσέας Αθανασίου, είπε: «Με χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να σας μεταφέρω, εκ μέρους του κυρίου Σπύρου Λάτση, την απόφαση του να αναλάβει εξ ολοκλήρου την χρηματοδότηση για την ανέγερση του Μεγάρου. Ένα κτίριο τοπόσημο για το Ελληνικό, την Ελλάδα και τον οικουμενικό Ποντιακό ελληνισμό. Ένας ιδανικός τρόπος να συνδεθεί ιστορικά η νέα πόλη με την σημερινή. Το νέο «σπίτι» των Ποντίων βάζει τα θεμέλια του στο Ελληνικό, εδώ όπου βρίσκονται οι ρίζες τους, η συλλογική τους μνήμη, οι πατρογονικές τους εστίες. Εδώ, όπου κάτι νέο γεννιέται από την αρχή. Το Ελληνικό. Μία νέα, σύγχρονη πόλη, που φιλοδοξεί να κάνει υπερήφανους όλους τους Έλληνες πολίτες, να αναβαθμίσει την καθημερινότητα τους και να κάνει την Ελλάδα παγκόσμιο σημείο αναφοράς».

Ομιλητές ήταν: εκ μέρους του πρωθυπουργού, ο υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο προέδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο γερουσιαστής των Η.Π.Α. (Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής) Λεωνίδας Ραπτάκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Σουρμένων Γεώργιος Σαραφίδης. Σύσσωμες οι Ποντιακές Ομοσπονδίες από Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη, Ρωσία και Νότια Αφρική, απέδωσαν τα εύσημα στον δήμαρχο και στον Δρ. Σπύρο Λάτση, ενώ δήλωσαν ότι ενωμένοι, θα μεταλαμπαδεύσουν τις παραδόσεις και θα δώσουν πνοή στο παγκόσμιο μνημείο που γεννήθηκε στο Ελληνικό. Η πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης για το όραμά του και τον Δρ. Σπύρο Λάτση για την χρηματοδότηση του έργου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.