Αν και δεν ολοκληρώθηκε η απαραίτητη διαδικασία, αφού επίκειται ο λεγόμενος προσυμβατικός έλεγχος, είναι σχεδόν βέβαιο πως ο αυτοκινητόδρομος της Εγνατίας οδού «αλλάζει χέρια» ιδιοκτήτη. Το διοικητικό συμβούλιο του «υπερ-ταμείου» (ΤΑΙΠΕΔ) αποσφράγισε την βελτιωμένη οικονομική προσφορά που κατέθεσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητόδρομου και των τριών καθέτων οδικών αξόνων του, για χρονική περίοδο 35 ετών. Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για προσυμβατικό έλεγχο και η σύμβαση παραχώρησης θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο συνδυασμός «Περιφερειακή Σύνθεση» ζήτησε από την διοίκηση να σταλεί αίτημα (ψήφισμα) προς το διοικητικό συμβούλιο της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.», προκειμένου να επιτραπεί η ελεύθερη διέλευση των αυτοκινήτων των κατοίκων των Περιφερειακών Ενοτήτων Δράμας και Καβάλας, από τον πλευρικό σταθμό διοδίων στην έξοδο του Αγίου Ανδρέα. Επειδή, τις προηγούμενες εβδομάδες του καλοκαιριού παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην κίνηση των αυτοκινήτων (μποτιλιάρισμα) και έντονο εκνευρισμό στους οδηγούς. Ενώ υπάρχει ζήτημα πρόσβασης των οχημάτων έκτακτης ανάγκης, αν παραστεί ανάγκη επέμβασης.

Εκτιμούμε πως ακόμα κι αν λάβει το αίτημα (ψήφισμα) του περιφερειακού συμβουλίου, η διοίκηση της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.» δεν θα ανταποκριθεί. Για τον απλούστατο λόγο, γιατί δεν μπορεί να δεσμεύσει τον νέο ιδιοκτήτη του αυτοκινητόδρομου με μία απόφαση που θα ικανοποιήσει το συγκεκριμένο αίτημα. Θα αφήσει, επομένως, την απόφαση αυτή να την πάρει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ή το διοικητικό συμβούλιο που θα ορίσει εκείνη για την διαχείριση του αυτοκινητόδρομου.

Η ελεύθερη χρήση των τμημάτων των αυτοκινητόδρομων από τους μόνιμους κατοίκους περιοχών, είναι δικαίωμα των πολιτών, αλλά όχι υποχρέωση των ιδιωτών που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους. Υποθέτουμε πως αυτό που μπορεί να γίνει είναι, ο διαχειριστής του αυτοκινητόδρομου να παρέχει στους ντόπιους χρήστες μία κάρτα «ελεύθερης διέλευσης» από τους σταθμούς διοδίων (μετωπικούς και πλευρικούς), την οποία θα προμηθεύει με ένα προσιτό χρηματικό αντίτιμο και για ετήσια χρήση.

Έτσι, οι μόνιμοι κάτοικοι θα μπορούν να περνάνε τους σταθμούς, χωρίς αναμονή, από τις ειδικές λωρίδες. Ας μην ελπίζουν, λοιπόν, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, ότι η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» θα ικανοποιήσει το αίτημα για τον σταθμό στον Άγιο Ανδρέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.