Στο τέλος της φτάνει η περσινή καλλιεργητική περίοδος  για τους καλλιεργητές πατάτας, τουλάχιστον για όσους έχουν ακόμη αποθηκευμένες ποσότητες που δεν έχουν διατεθεί στην αγορά.

Σε λίγο καιρό, όπως υποστηρίζουν παραγωγοί ίσως υπάρξουν ποσότητες που θα καταλήξουν στις χωματερές μιας και παρά τις χαμηλές τιμές η απορρόφηση από την αγορά είναι σταθερά αργή. Δεν μπορούν να συντηρήσουν οι παραγωγοί περισσότερο διάστημα την παραγωγή τους στις αποθήκες περιμένοντας μια «διόρθωση» στην αγορά. Άλλωστε οι περισσότεροι αποδέχθηκαν την πορεία της αγοράς και του προϊόντος και έχουν ήδη πουλήσει την παραγωγή τους, φυσικά στις χαμηλές τιμές που όλοι γνωρίζουν. Όπως αναφέρουν παραγωγοί, σχεδόν το σύνολο των καλλιεργητών πατάτας ολοκληρώνει την παρούσα καλλιεργητική περίοδο κυριολεκτικά με μεγάλη ζημιά. Δεκάδες χιλιάδες ευρώ είναι οι υποχρεώσεις για κάθε παραγωγό  τις οποίες δεν θα μπορέσει να καλύψει, την περίοδο αυτή. Η κατάσταση για πολλούς παραγωγούς είναι πραγματικά απελπιστική. Πούλησαν το σύνολο της παραγωγής τους και δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν ούτε τις υποχρεώσεις της χρονιάς. Να προστεθεί πως κάποιοι είχαν υποχρεώσεις και προηγούμενων ετών και φυσικά στο σύνολο τους όλοι οι παραγωγοί έχουν και την υποχρέωση να συντηρήσουν και τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Τα προβλήματα που ακολουθούν την εξέλιξη αυτή είναι φυσικά πολλά και όχι μόνο οικονομικής φύσης.

Μοναδική ελπίδα πλέον για τους περισσότερους και ουσιαστικό στήριγμα για το σύνολο των παραγωγών είναι η αποζημίωση η οποία έχει εξαγγελθεί μεταξύ των μέτρων για τις ζημιές που υπέστησαν επαγγελματικοί κλάδοι εξ αιτίας των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για θετική έκβαση του αιτήματος και τελικά την καταβολή της αποζημίωσης και στους παραγωγούς της περιοχής του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου. Η ελπίδα αυτή αποτελεί και τον κύριο λόγο  για τον οποίο αρκετοί παραγωγοί κάνουν δεύτερες σκέψεις και δεν έχουν αποφασίσει την έξοδο από το επάγγελμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.