Η ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων), είναι ένας από τους δύο μεγάλους οικονομικούς πνεύμονες του Νομού Καβάλας, διότι απασχολεί σημαντικό αριθμό εργαζομένων, ενώ συνεργάζεται, άμεσα και έμμεσα, με εξίσου μεγάλο αριθμό επαγγελματιών. Μερικοί εκμεταλλεύονται τη σημασία που έχει η βιομηχανία αυτή, για την τοπική οικονομία και την κοινωνία, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους (επιχειρηματικά, επαγγελματικά, πολιτικά, κ.λπ.).

ΑΠΌ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016, φαίνεται πως έχει «ξεσπάσει ένας εσωτερικός πόλεμος», μεταξύ της ιδιοκτησίας και μερίδας των εργαζομένων, στον οποίο θέλουν να δώσουν ευρύτερη κοινωνική διάσταση ορισμένοι. Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούνται ως «αιχμή του δόρατος», από πολιτικούς, για να στραφεί η τοπική κοινωνία εναντίον του ιδιοκτήτη της λιπασματοβιομηχανίας, με στόχο την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Αλλά και οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν την πολιτική στήριξη και την κοινωνία, ως «μοχλό πίεσης» προς την εργοδοσία, για να κερδίσουν εργασιακά ζητήματα και να ενισχύσουν την επιρροή τους στο εργοστάσιο.

ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ θεωρούνται αντίπαλοι και σύμμαχοι της εργοδοσίας. Σκοπός τους είναι, να διχάσουν την κοινωνία, να προκαλέσουν συγκρούσεις και, τελικά, να μεγεθύνουν την αντιπαράθεση. Αναφερόμαστε στους εργαζομένους, διότι είναι κομμάτι της κοινωνίας και οφείλουν να σεβαστούν την ευαισθησία των συμπολιτών τους, αλλά και την κοινωνική ειρήνη. Αποδείχτηκε ότι απέναντι στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας υπάρχει έλεγχος και μπορεί να μπει φρένο. Η ελληνική Δικαιοσύνη έκρινε παράνομες τις απολύσεις εργαζομένων από την ELFE, όταν αρνήθηκαν να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένης διάρκειας. Και ο εργοδότης υποχρεώθηκε να τους επαναπροσλάβει.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ, οποιαδήποτε διαφορά έχει σχέση με εργατικό ζήτημα, μπορεί να επιλυθεί στα αρμόδια όργανα, όπως είναι η λεγόμενη τριμερής συνάντηση μεταξύ της εργοδοσίας, των εργαζομένων και του κράτους. Κι αν δεν επιλυθεί στο επίπεδο αυτό, μπορούν οι εμπλεκόμενες πλευρές να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Ο Δήμος Καβάλας και ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, βιάστηκαν να πάρουν θέση (υπέρ των εργαζομένων), χωρίς να ακούσουν και την πλευρά της εργοδοσίας για τη νέα διαφορά που προέκυψε. Οι εργαζόμενοι σκοπίμως απευθύνθηκαν στον Δήμο, αλλά δεν είναι ο θεματοφύλακας των εργασιακών δικαιωμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.